Text Widget
Interactively incentivize team driven markets and accurate meta-services. Progressively engage cutting-edge catalysts for change after efficient potentialities. Professionally generate extensive process improvements for process-centric niche markets. Dramatically initiate end-to-end niches whereas integrated best practices. Professionally envisioneer ethical results rather than team building synergy.
Recent Works

Review: De was doen met een schil van Seepje Huishouden

Soms denk ik nog wel eens melancholisch terug aan de tijd dat wassen een activiteit van de zaterdagochtend was. Een paar bescheiden wasjes en klaar. In de kraamweek moest ik er nog wel een beetje om lachen, al die bergen wasgoed. Toen nog wel. Want toen lag ik nog lekker in mijn bedje, terwijl de kraamverzorgster stond te zwoegen. Toen ik het zelf moest gaan doen werd het al wat minder grappig. Hield het dan nooit op? Het simpele antwoord is: nee. Er is altijd wel wat te wassen in een huis met (een) kind(eren).

Milieu

Al dat wassen is natuurlijk niet goed voor het milieu. En daar zit voor mij een uitdaging. Hoe kun je met een kind toch milieubewust bezig zijn, terwijl het je niet veel tijd kost? Dus niet met een ouderwets wasbord in de sloot rompers schrobben, maar gewoon een goede doeltreffende oplossing waardoor je toch je steentje kunt bijdragen. Via een blogpost van de Groenemeisjes kwam ik uit bij Seepje. Vorige week kwam mijn bestelling binnen. Ik zal jullie vertellen wat het is!

 

Wat is het?

Seepje is een 100% natuurlijk wasmiddel, bestaande uit de schillen van de Nepalese Sapindusboom. Deze schillen bevatten saponine, een soort natuurlijke zeep die reinigt en ook antibacterieel werkt. Als deze (gedroogde) schillen in aanraking komen met water, dan geven ze deze natuurlijke zeep af en wordt je kleding schoon en zacht.
Je kunt voor witte, donkere en bonte was dezelfde schillen gebruiken. Ook voor zijde of wol zijn ze geschikt.

Hoe draagt het bij aan een beter milieu?

‘Normaal’  wasmiddel dat je in de winkel koopt, bevat (vaak) chemische stoffen, zoals optische witmakers, verdikkingsmiddelen, geurstoffen, sulfaten en en fenolen. Deze stoffen komen via het waswater ook weer in het riool en dus in de natuur terecht. Ze tasten de rioolbuizen aan en kunnen daarnaast irriterend zijn voor je huid. De stoffen die in wasmiddel zitten, zitten ook in je kleding en komen daardoor ook in contact met je huid. Los daarvan is wasmiddel veelal verpakt in plastic. Omdat er per jaar in een gemiddeld gezin behoorlijk wat flessen wasmiddel doorheen gaan, zorgt dit voor een enorme berg plastic afval.

De wasnoten van Seepje zijn 100% natuurlijk en kunnen na gebruik in de groenbak of op de composthoop. Ze vervuilen het water niet en de verpakking is grotendeels van karton zodat er 70% plastic bespaard wordt ten opzichte van een plastic fles.

Daarnaast is Seepje een fairtrade product. De Nepalese schillenboer en zijn werknemers krijgen een eerlijke prijs voor hun product. De schillen worden vervolgens verpakt in Nederland door mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Daar gaat mijn groene hart sneller van kloppen. Is dat een feelgood product of niet?

Hoe werkt het?

Men neme een zak Seepje-wasnoten en een wasje dat er om smeekt om gewassen te worden, zoals op de foto hierboven. Wees gerust trouwens, die vieze spuuglap is besmeurd met bruine bonenprak. Geen andere dubieuze dingen.

Ik heb in één keer drie zakken Seepje besteld, zoals je op de eerste foto kunt zien. Met één zak kun je ongeveer 30 wassen draaien. In elke zak zit een katoenen waszakje. Daar doe je vier hele of acht halve schillen in. Knoop het zakje daarna goed dicht. Met de vier hele of acht halve schillen kun je drie wassen draaien. Daarna gooi je de schillen weg. In de groene bak, op de composthoop of gewoon in je tuin. Omdat de schillen zelf geen geur achterlaten in je was en ik het wel heel lekker vind om een lekker geurtje te hebben aan mijn wasgoed, heb ik Seepje met etherische olie besteld. De (biologische, hoera!) olie druppel je in het laatje waar de wasverzachter normaal gesproken in gaat. Daarna stel je de was in zoals je gewend bent en wassen maar. Op het handige, bijgeleverde kaartje kun je afvinken hoe vaak je je schillen al hebt gebruikt, zodat je ze op tijd kunt vervangen.


Hoe bevalt het?

Wat me tijdens het wassen opviel is dat de bijkeuken (waar bij ons de wasmachine staat) heerlijk naar lavendel geurde. Dat is een leuk bijkomend pluspunt. Na een uur haalde ik mijn was nieuwsgierig uit de machine. Zou het schoon zijn? Jawel! Seepje wast keurig schoon en de was voelt ook lekker zacht. Zelfs de vieze spuugdoek is behoorlijk schoon geworden. Niet helemaal stralend wit, maar dat was met een ‘normaal’ wasmiddel ook niet gelukt.

De schillen ruiken volgens Emiel naar siliconenkit, maar ik vind dat zelf wel meevallen. De geur van de schillen ruik je niet terug in de was. Die ruikt heerlijk fris!

Het vergt wel een beetje gewenning om het zakje met de schilletjes weer netjes op een vaste plek terug te leggen. Emiel en ik hebben elkaar al twee keer gebeld om te vragen waar het schillenzakje gebleven is. Beide keren slingerde het nog ergens in een wasmand. Ik ben erg tevreden over Seepje en blijf het zeker gebruiken! Een klein nadeel dat ik heb ontdekt is dat de was direct uit de machine opgehangen moet worden. Soms als de was klaar is, wacht ik (uit pure luiigheid) een half uurtje met ophangen, maar ik vond dat de was dan al een beetje muf rook. Alle overige keren heb ik de was direct opgehangen en had ik hier absoluut geen last van.

Waar ik nog benieuwd naar ben is of Seepje ook op de lange termijn witte kleding goed schoon wast. Zodat je bij een licht shirt geen verkleurde plekken onder de oksels krijgt bijvoorbeeld. Maar ik was nu nog niet lang genoeg met de schillen om hier al iets zinnigs over te kunnen zeggen.

 

Wat kost het?

Voor een pak Seepje schillen zonder olie betaal je € 7,95. Met olie betaal je iets meer, namelijk € 9,95. Ook is er inmiddels een vloeibare variant verkrijgbaar, voor als je liever niet met de schillen wast. Seepje kun je online bestellen, maar het is ook in veel winkels verkrijgbaar. Via deze postcodechecker kun je kijken welk verkooppunt het meest bij jou in de buurt zit.

 

Disclaimer: Dit bericht is geen advertorial. Ik heb de Seepje schillen niet gratis ontvangen. Deze review is uit oprecht enthousiasme voor het product ontstaan.


Esther is 27 jaar oud, getrouwd met Emiel en sinds juni 2014 moeder van haar dochter Lenthe. In het dagelijks leven werkt ze als webredacteur, waar ze zich heerlijk kan uitleven in tekst en beeld. In juni 2016 verwacht ze haar tweede kindje. Sinds ze moeder is, schrijft ze ook graag over kinderen en alles wat daar bij komt kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *