Text Widget
Interactively incentivize team driven markets and accurate meta-services. Progressively engage cutting-edge catalysts for change after efficient potentialities. Professionally generate extensive process improvements for process-centric niche markets. Dramatically initiate end-to-end niches whereas integrated best practices. Professionally envisioneer ethical results rather than team building synergy.
Recent Works

De Grote Babytussendoortjes-test deel 2 Eten

Gisteren konden jullie mijn mening (en die van mijn zoon) lezen over drie verschillende babytussendoortjes. Heb je die over het hoofd gezien? Hier kan je hem terugvinden! Vandaag ga ik nog eens drie babytussendoortjes aan mijn kritische test onderwerpen. Ik heb Nim voor het effect enigszins uitgehongerd (neehoor!) en ben er zelf ook eens goed voor gaan zitten. Gaan we!

wortelknabbels

Organix Goodies wortelknabbels

 • Prijs: € 0,89 voor een zak met 20 gram
 • Wat is het? Een soort chipito’s (gaan we weer!), maar dan gemaakt van wortel. Voor baby’s vanaf 8 maanden.
 • Eerste indruk? Deze wortelknabbels lijken niet alleen op chipito’s, ze voelen ook precies hetzelfde aan. En ondanks dat de ingrediënten niets geks laten zien, krijg ik heel sterk het gevoel dat dit een verschrikkelijk ongezond tussendoortje is. Een kijkje in ingrediëntenlijst leert me echter dat het heel erg mee valt.
 • Ingrediënten: Goodies werkt alleen maar met biologische ingrediënten. Er zit mais in (73%), wortelpoeder (14% waarvan ongeveer de helft daadwerkelijk wortelpoeder en de helft rijstebloem is) en zonnebloemolie (13%).
 • Gezond? Zoals je kunt zien worden er aan dit product geen suiker, zout of E-nummers toegevoegd. Een heel mooi initiatief, vind ik. Ik ben alleen niet heel enthousiast om de zonnebloemolie die aan deze knabbels is toegevoegd. Hoewel het beter is dan gehard vet, is zonnebloemolie op zich niet een ontzettend gezonde olie. Mocht je het interessant vinden, hun je hier meer lezen.
 • Smaak: Wauw! Deze wortelknabbels smaken eigenlijk precies zoals je zou verwachten. Als chipito’s, maar dan zonder zout en minder vet en minder chemisch met in de verte een subtiele wortelsmaak. Ik vind het lekkerder dan ik had verwacht, al voel ik niet de drang om de hele zak achterover te gooien.
 • Nim’s oordeel: Mijn kleine knul was niet direct te porren voor deze luchtige snack die ik, meteen na een middagdutje (ik wilde mijn artikel afmaken), aanbood. Hij nam wel enthousiast een hap, maar spuugde het stukje dat hij met zijn gebrekkige gebit had afgeknaagd direct weer uit. Om vervolgens naar mij en de zak in mijn handen te wijzen en “die, die!” te roepen. Na complete, afgelebberde chipjes, snapte meneer de bedoeling. Hij at enthousiast een wortelknabbeltje op en zette het op het huilen toen ik met zak en al weg liep.
 • Reis-proof? Ik zou deze wortelknabbels nog niet onderweg in Nim’s handjes drukken. Volgens mij eindigt het grooste deel dan deze zak dan op de grond en in zijn kleding. Je kunt je kind wel eventueel een klein schaaltje geven als je zelf ook gaat snacken. Dan heeft ‘ie toch het gevoel dat ‘ie een beetje mee doet.
 • Conclusie: Ondanks dat zonnebloemolie niet super gezond is, heb ik een goed gevoel bij deze knabbels. Ik zou Nim niet dagelijks drie zakken weg laten werken, maar eens in zoveel tijd een paar van die dingetjes kan best.

smoothies

Ella’s kitchen the yellow one & Ella’s Kitchen the green one

 • Prijs: € 0,98 per zakje van 90 gram
 • Wat is het? Het doet mij denken aan een Breaker voor baby’s waar alleen fruit in zit. Op het zakje staat ‘fruit smoothie’ en dat klopt inderdaad ook wel met de substantie. De zakjes zijn voor baby’s vanaf 6 maanden.
 • Eerste indruk? Als ik zachtjes in het zakje knijp, komt er een substantie uit die tussen vloeibaar en vast in zit. Echt een smoothie dus.
 • Ingrediënten: In beide soorten zit alleen (biologisch) fruit en een beetje geconcentreerd citroensap (minder dan een procent). Ik heb hier mijn vraagtekens bij, omdat de substantie naar mijn beleving iets te vloeibaar is om puur en alleen uit fruit te bestaan.
 • Gezond? Als ik de ingrediëntenlijst mag geloven wel ja. Al zou mijn voorkeur altijd uit gaan naar een verse, zelfgemaakte fruitsmoothie voor je kind (dat smaakt écht anders!), vanwege de vitamines die dan beter bewaard blijven.
 • Smaak: Ik haal er niet direct de soorten fruit uit die erin zitten en vind beide soorten (ondanks dat er ander fruit in zit) ook wel een generieke smaak hebben. Het doet me denken aan de potjes van een bekend kindervoedingsmerk. Best lekker, maar niet zo lekker als the real deal.
 • Nim’s oordeel: Nim is gék op deze smoothies. Ik gaf hem er voor het eerst één tijdens een picknick, toen ik geen zin had in de rommel van echt fruit. Hij (mijn flesweigeraar) zoog binnen een minuut het zakje leeg en bleef net zo lang wijzen en ‘die, die, DIE’ roepen tot ik er nog één tevoorschijn toverde. Ik heb ondertussen een bescheiden voorraadje aangelegd voor soortgelijke situaties en ik doe heel erg mijn best om hem die niet te laten zien.
 • Reis-proof? Nim knijpt de inhoud er met de snelheid van het licht uit, als ik hem zo’n zakje in zijn handjes druk. Maar als we ergens aan het picknicken zijn, ik op een bankje in het park zit, of als we op een terrasje zitten, is dit een heel prima alternatief voor een stukje vers fruit. Geen vieze handjes en geen vies gezichtje, als je het goed doet.
 • Conclusie: Als het aan mijn zoon ligt, bunkert hij iedere dag minstens zes van deze zakjes leeg, maar dat vind ik geen goed idee. Als het mij goed uit komt, maken we er één open, al blijft mijn voorkeur – zoals gezegd – uit gaan naar vers fruit.

beestenboel

Organix Goodies Beestenboel Koekjes

 • Prijs: € 2,39 voor 100 gram koekjes
 • Wat is het? In het doosje zit een plastic zak met daarin koekjes in de vorm van (onthoofde) dieren. De koekjes zijn geschikt voor kinderen vanaf 12 maanden.
 • Eerste indruk? Fijn dat deze koekjes niet individueel verpakt zijn, zoals de Nijntje biscuits! Dat vind ik zo zonde!
 • Ingrediënten: Deze koekjes zijn gemaakt door Goodies, dus alle ingrediënten zijn wederom biologisch. volkoren tarwemeel (31%), tarwemeel (31%), druivenpitconcentraat (27%), ongeharde palmolie (6%), zonnebloemolie (4%), rijsmiddel en vitamine b1 (beiden minder dan een procent).
 • Gezond? Wat de olie betreft, kan ik nogmaals verwijzen naar dit artikel. Zowel ongeharde palmolie als zonnebloemolie zijn niet de meest gezonde olie-soorten. Daarbij is palmolie erg milieuonvriendelijk. Bovendien bestaat het koekje voor 31% uit gewone tarwemeel, wat ook weer voor die suikerpiek zocht. Toch kan je aan de volkoren tarwemeel en het feit dat er geen suiker is gebruikt merken dat Goodies enorm z’n best doet om hier een zo gezond mogelijk koekje af te leveren. Ik zou hier geen bergen tegelijk van aanraden, maar je kunt je kind met een gerust hart een beestenboel-koekje toestoppen.
 • Smaak: Tja. Deze koekjes zijn – aan de ingrediënten te zien – qua smaak niet echt te vergelijken met een chocolate-chip cookie. Maar dat hoeft dus ook niet. Je kunt een ‘gezond smakend’ (en dus niet extreem lekker) koekje verwachten. Ze zijn ook niet heel vies. Ik zou ze best zelf kunnen eten als tussendoortje en bij gebrek aan eerder genoemde chocolate-chip cookies.
 • Nim’s oordeel: Net als de Nijntje biscuits, deed ik mijn zoon ook niet echt een plezier met deze koekjes. Hij heeft al eens een chocoladekoekje gevonden, waar hij een hap van had genomen en die hij meteen weer uitspuugde. Kortom: mijn kleintje houdt niet van koekjes en deze zijn daarop geen uitzondering.
 • Reis-proof? Dit zijn prima koekjes om aan je kind te geven als je buitenshuis bent. Ze zijn volgens de verpakking geschikt voor kinderen vanaf 12 maanden en ik denk dat dat te maken heeft met de grootte van de koekjes. Houd je kind dus in de gaten als je ze geeft.
 • Conclusie: Misschien ben ik enigszins bevooroordeeld, maar ik vind het gewoon bijzonder als een bedrijf bewust laat zien bezig te zijn met zo gezond mogelijke ingrediënten. Ondanks dat ik vind dat het nóg gezonder zou kunnen, mag ik niet klagen. Goodies is hartstikke good bezig en dat vind ik leuk. Wat de smaak betreft ben ik niet super enthousiast. Nim ook niet, maar die houdt überhaupt niet van koekjes.

Conclusie

Met een groen aangelopen gezicht van misselijkheid typ ik deze conclusie. Er zijn veel leuke producten op de markt om onze hummels van een (verantwoord) tussendoortje te voorzien. Toegegeven: het één is gezonder dan het ander, maar in principe hoef je het daar niet echt voor te doen. Als je namelijk echt een gezond tussendoortje wil geven, kies dan voor een stuk fruit of groente. Die bevatten altijd de juiste vitamines, mineralen en vezels die je kind nodig heeft. Hoe goed de bedoelingen van sommige fabrikanten ook zijn, een schaaltje verse aardbeien zijn qua gezondheid niet te evenaren.

Naast groenten en fruit en bovengenoemde tussendoortjes die in de supermarkt te verkrijgen zijn, kun je natuurlijk ook je kind een (zoutloze!) rijstwafel, een soepstengel, een volkoren Cracotte of een broodkorstje geven. Zolang je enigszins afwisselt en niet iedere dag acht donuts in de handjes van je kind drukt, dan komt het waarschijnlijk wel goed. Twijfel je over de voedingswaarde van een bepaald tussendoortje, heb je vragen over op welke momenten je een tussendoortje aan zou kunnen bieden en zou je meer praktische tips over gezonde tussendoortjes willen? Laat het ons dan even weten, dan helpen we je graag een antwoord te vinden!

Zo. Dan ga ik nu even uitbuiken.


Betty is 29 jaar oud en geboren en getogen Amsterdamse. Ze is getrouwd met Maran en in september 2014 bevallen van haar zoontje Nim. Inmiddels is ze zwanger van haar tweede: een dochter. Betty is opgeleid tot leerkracht in het basisonderwijs, maar werkt sinds haar zwangerschap niet meer als juf. Naast haar hbo-opleiding, heeft ze ook een cursus ‘gewichtsconsulent’ en ‘freelance schrijver’ gevolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *