Text Widget
Interactively incentivize team driven markets and accurate meta-services. Progressively engage cutting-edge catalysts for change after efficient potentialities. Professionally generate extensive process improvements for process-centric niche markets. Dramatically initiate end-to-end niches whereas integrated best practices. Professionally envisioneer ethical results rather than team building synergy.
Recent Works

Foliumzuur tijdens de zwangerschap: waarom? Zwanger

Toen ik niet ongesteld werd en een vaag vermoeden had dat ik zwanger zou kunnen zijn, ben ik als een malle naar de drogist gereden om foliumzuur te kopen. Vanaf dat moment heb ik het trouw elke dag geslikt. Waarom? Omdat ik had gelezen dat het zo hoort en dat het belangrijk is om te doen. Maar waarom het zo belangrijk is, wist ik niet. Terwijl daar juist heel veel over te vertellen valt. Lees maar mee!

Wanneer begin je met het slikken van foliumzuur?

Het kan geen kwaad om beter voorbereid te werk te gaan dan ik. Begin het liefst ruim vier weken vóórdat je zwanger wilt worden, met het slikken van foliumzuur. Op die manier is er een grotere kans dat je foliumzuurgehalte op peil is wanneer je daadwerkelijk (snel) zwanger bent. Als je op tijd begint met de juiste hoeveelheid foliumzuur te slikken, dan kun je het risico op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje met 40 tot 70 (!) procent verminderen. Behoorlijk de moeite waard, dus!

 

Hoe werkt het?

Foliumzuur is in de vorm van pillen bij elke drogist en apotheek te koop en het is vrij verkrijgbaar. Je hebt er dus geen doktersrecept voor nodig. Reken ongeveer op 6 a 7 euro voor een potje. Zelf vond ik het makkelijk om een complete vitaminepil te slikken die geschikt is voor vrouwen die zwanger willen worden. Daar zit voldoende foliumzuur in en daarnaast alle andere vitamines die een zwangere vrouw nodig heeft.

Wat doet foliumzuur?

Foliumzuur is ook bekend als vitamine B11, folaat of citrovorumfactor. Deze vitamine speelt al heel vroeg een belangrijke rol in de zwangerschap, daarom is het extra van belang dat je hier vroeg mee begint. Het draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Het slikken van foliumzuur verkleint het risico op geboorteafwijkingen zoals een neurale-buisdefect (NBD), een open ruggetje, een open gehemelte of een schisis (beter bekend als hazenlip). Uit de neurale-buis ontstaan onder andere de hersenen en het ruggenmerg van de baby.

Zit foliumzuur ook in je voeding?

Ja, foliumzuur zit ook in je voeding. Bijvoorbeeld in (groene) groente, maar ook in volkorenproducten, brood, vlees en met mindere mate in zuivel. Door gevarieerd te eten krijg je als niet-zwangere voldoende foliumzuur binnen. Als je zwanger bent, is de hoeveelheid foliumzuur die je uit voeding haalt niet voldoende. Je hebt als zwangere vrouw elke dag 400 microgram foliumzuur nodig. Dit zit in één pil foliumzuur. Als je dit uit voeding wilt halen, moet je behoorlijk bunkeren. Ter vergelijking:

  • 200 gram spinazie bevat 249 microgram foliumzuur.
  • 200 gram broccoli bevat 138 microgram foliumzuur.
  • 250 ml halfvolle melk bevat 16 gram foliumzuur.

Daarbij is variant die in vitaminepillen zit, makkelijker op te nemen door je lichaam dan de variant in voeding. Los daarvan wil ik er nog wel bij vermelden dat het natuurlijk áltijd goed is om veel verse groente te eten, ongeacht de hoeveelheid foliumzuur. Laat je door het gemak van pillen dus vooral niet ontmoedigen!

Heb je de gehele zwangerschap extra foliumzuur nodig?

Nee, na de tiende week van je zwangerschap, of simpel gezegd na het eerste trimester, is het niet meer nodig om foliumzuur bij te slikken. Wat je uit je voeding haalt is dan voldoende. Het kan echter geen kwaad om wel extra foliumzuur te blijven slikken. Wat je te veel binnenkrijgt, plas je namelijk gewoon weer uit.

Ben jij op tijd begonnen met het slikken van foliumzuur?


Esther is 27 jaar oud, getrouwd met Emiel en sinds juni 2014 moeder van haar dochter Lenthe. In het dagelijks leven werkt ze als webredacteur, waar ze zich heerlijk kan uitleven in tekst en beeld. In juni 2016 verwacht ze haar tweede kindje. Sinds ze moeder is, schrijft ze ook graag over kinderen en alles wat daar bij komt kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *