Text Widget
Interactively incentivize team driven markets and accurate meta-services. Progressively engage cutting-edge catalysts for change after efficient potentialities. Professionally generate extensive process improvements for process-centric niche markets. Dramatically initiate end-to-end niches whereas integrated best practices. Professionally envisioneer ethical results rather than team building synergy.
Recent Works

10 redenen om borstvoeding te proberen Eten

Als je zwanger bent, word je gebombardeerd met de vraag of je je kind na de geboorte borst- of flesvoeding wilt gaan geven. Het is een keuze waar je als aanstaande moeder goed over na moet denken. Die beslissing zal namelijk bepalen hoe jouw komende maanden met een nieuwbakken baby eruit gaan zien. Sta je na de bevalling melkpoeder af te meten, of ben je aan het uitvogelen in welke houding je je ukkie het best aan je borst legt?

Borstvoeding geven is de meest natuurlijke optie. Wij zijn zoogdieren, hoe je het ook wendt of keert, en daardoor gemaakt om onze kinderen zelf te voeden. Soms merk je tijdens de zwangerschap al dat je lichaam druk bezig is met het aanmaken van moedermelk. Direct na de geboorte van je baby gaat hij of zij op zoek naar je tepel. Desondanks zijn er genoeg moeders waarbij de borstvoeding niet op gang is gekomen, die teveel pijn hadden bij het voeden of die andere redenen hadden waardoor de borstvoeding niet is gelukt. Bovendien zijn er moeders die er bewust voor hebben gekozen om geen borstvoeding te willen geven. Allemaal prima en iedere moeder moet hierin de beslissing maken die bij haar past, maar dit artikel is geschreven voor de aanstaande moeder die nog twijfelt. Hierbij tien redenen om borstvoeding eens een kans te geven, mocht je daarvoor open staan.

Disclaimer: We weten dat het wel of niet geven van borstvoeding gevoelig kan liggen bij sommige moeders. We sommen deze voordelen niet op om daar een andere moeder een oog mee uit te willen steken. Dit artikel is puur informatief bedoeld voor die aanstaande moeder die nog twijfelt. Wij hebben wij zelf genoeg vriendinnen die bewust voor flesvoeding hebben gekozen en die daar heel blij mee zijn. En die hele gezonde, gelukkige kinderen hebben. Wij hebben dus niets tegen het geven van flesvoeding. Daar verschijnt binnenkort namelijk ook een artikel over, voor de volledigheid 🙂

 1. Borstvoeding is compleet afgestemd op de behoeften van je kind. In de eerste melk (colostrum) zitten veel antistoffen, om je kind te beschermen tegen ziektes. Later bevat moedermelk meer vetten en koolhydraten, om je kind te laten groeien en te veranderen in zo’n lekker dikzakje met Michelin-beentjes. Bovendien kun je borstvoeding nooit teveel geven. Baby’s worden er niet te dik van. Je kunt je kind dus altijd tegemoet komen aan zijn behoefte. Honger? Borst erin!
 2. Het is bewezen dat borstgevoede baby’s minder last hebben van diarree, luchtweginfecties en een middenoorontsteking. Ze komen, dankzij de antistoffen in de moedermelk, minder vaak in het ziekenhuis terecht. Bovendien hebben baby’s die borstvoeding krijgen minder kans op astma en het krijgen van allerlei allergieën. Ook is er uit onderzoek gebleken dat kinderen die borstvoeding hebben gekregen (al is het maar een maand) minder kans liepen op het krijgen van verschillende soorten kinderkanker. Nu is die kans – gelukkig – sowieso al heel klein, maar toch 🙂
 3. Ook voor jou als moeder zijn er veel voordelen aan het geven van borstvoeding. Zo wordt aangeraden om 500 calorieën per dag extra te eten (Hoera! Kom maar door met die taartjes!), trekt je baarmoeder sneller samen na de bevalling en wordt die uiteindelijk zelfs weer de oorspronkelijke grootte. Daarnaast wijzen verschillende onderzoeken uit dat vrouwen die borstvoeding hebben gegeven minder risico lopen op het krijgen van borstkanker, eierstokkanker en baarmoederkanker.
 4. Ondanks dat het in de eerste periode een beetje wennen is, zo’n frummel aan je borst, is het uiteindelijk wel de meest gemakkelijke manier om je kind van zijn voeding te voorzien. Want als je kleintje het op het schreeuwen zet, hoef je als borstvoedende moeder alleen je shirt omhoog te trekken om je baby tevreden te stellen. Als je kind de fles krijgt, gaat daar iets meer tijd overheen. Je moet de fles pakken, zorgen dat het water op de juiste temperatuur is, precies de juiste hoeveelheid poedermelk aan het water toevoegen, de substantie goed mengen en vervolgens is het dan etenstijd. Na het hele circus moet de boel ook nog eens goed afgewassen en eens in de zoveel tijd uitgekookt worden. Na het geven van borstvoeding klik je je voedingsbh dicht en ben je klaar.
 5. Borstvoeding is goedkoop. Laten we die ook maar gewoon benoemen, aangezien dat best wel een voordeel is. Flesvoeding kost gemiddeld zo’n € 10,- per week, wat op jaarbasis neer komt op zo’n € 520,- Borstvoeding is grotendeels gratis, hoewel een kolfapparaat, voedingsbh’s en flesjes om gekolfde melk in te geven natuurlijk toch ook wat kosten met zich meebrengen. Toch weegt het niet op tegen de kosten die je maakt als je flesvoeding geeft. Bedenk je bijvoorbeeld eens hoeveel schattige babykleertjes je kunt kopen voor zo’n € 520,- extra!
 6. Geen reden waar wetenschappelijk onderbouwd bewijs voor is, maar voor mij toch een hele belangrijke: ik vond borstvoeding geven een belevenis die ik zelf niet wilde missen. Ik vond de zwangerschap en de bevalling al heel bijzonder om mee te maken en daar wilde ik graag het borstvoeding geven aan toevoegen. Ik was benieuwd naar het gevoel. Je kunt maar één keer beslissen om borstvoeding te gaan geven, maar je kunt daarna op ieder moment weer stoppen als het je niet bevalt. Overigens heb ik geen spijt van die beslissing gehad. Het is – vooral na een tijdje, vond ik – een heel prettig gevoel om je kind aan de borst te voeden.
 7. Als ik verschillende vriendinnen die flesvoeding geven mag geloven, gaat dat vaak gepaard met een hoop rekenwerk. Baby’s die flesvoeding krijgen, mogen daar namelijk ‘maar’ maximaal een liter per dag van hebben. Dat klinkt veel voor zo’n klein babylichaampje, maar de praktijk wijst uit dat die kleine hongerlapjes er wel eens meer van willen. Of dat baby’s juist een voeding overslaan, omdat ze opeens besluiten lekker door te slapen ‘s nachts. Volgens mijn vriendinnen is het dan flink rekenen geblazen om uiteindelijk toch op de juiste hoeveelheid voeding uit te komen. Bij het geven van borstvoeding heb je dat probleem niet. Daar mag je zoveel van geven als je baby wil.
 8. Als aanvulling op het punt hierboven: borstvoeding geven biedt je kind ook een vorm van troost. Baby’s beschikken, voornamelijk als ze nog heel klein zijn, namelijk over de ietwat lastige eigenschap dat ze niet kunnen vertellen waar ze verdrietig om zijn. Als nieuwbakken moeder voelde ik meteen een overweldigende drang om mijn kind te troosten, als die huilde. Door hem aan de borst te leggen, lukte dat prima. Vrijwel direct was hij dan weer rustig en tevreden. Van flesvoeding-gevende vriendinnen hoorde ik vaak dat ze toch wel met zogenaamde ‘huiluurtjes’ opgescheept zaten. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor te vinden dat borstgevoede baby’s makkelijker te troosten zouden zijn (ik ken namelijk ook zat super tevreden flesgevoede kinderen!), maar ik vond het als moeder zijnde in ieder geval heel prettig dat ik mijn zoon direct kon troosten als hij huilde, in plaats van dat ik moest wachten tot het weer fles-tijd was.
 9. Borstvoeding geven is een natuurlijke vorm van anticonceptie. Voornamelijk als je dat gedurende ieder etmaal regelmatig doet. Ook ‘s nachts dus. Overigens weet je nooit wanneer deze bonus-periode is afgelopen. Er vindt namelijk een eisprong plaats voordat je menstrueert. Mocht je dus écht niet meer zwanger willen worden, zorg dan dat je nog voor een andere vorm van anticonceptie kiest. Wat in ieder geval wel prettig is: je wordt meestalniet ongesteld als je regelmatig borstvoeding geeft.
 10. En last but certainly not least: Uit recent Braziliaans onderzoek onder 3500 kinderen uit alle lagen van de bevolking, is gebleken dat kinderen die langdurig borstvoeding kregen, een iets hoger IQ hadden, een hogere opleiding hadden genoten en een baan hadden waarmee ze gemiddeld iets meer verdienden. Vermoed wordt dat het hogere IQ zou kunnen komen door de vetzuren in de melk, die aan flesvoeding niet toe te voegen zijn. Om dit definitief aan te tonen, is wel nog aanvullend onderzoek nodig.

Zoals je ziet zitten er aardig wat voordelen aan het geven van borstvoeding. Toch snappen wij dat niet iedere moeder hier voor kiest. Het vraagt namelijk veel van je, vooral de eerste maanden. Het lijkt namelijk heel makkelijk, maar het kan in de eerste periode best ingewikkeld zijn. Lees hier wat ons allemaal op is gevallen aan het geven van borstvoeding.

Heb jij borstvoeding overwogen? Is het gelukt? 


Betty is 29 jaar oud en geboren en getogen Amsterdamse. Ze is getrouwd met Maran en in september 2014 bevallen van haar zoontje Nim. Inmiddels is ze zwanger van haar tweede: een dochter. Betty is opgeleid tot leerkracht in het basisonderwijs, maar werkt sinds haar zwangerschap niet meer als juf. Naast haar hbo-opleiding, heeft ze ook een cursus ‘gewichtsconsulent’ en ‘freelance schrijver’ gevolgd.

Reacties

 1. Ik wilde graag bv geven/proberen. Helaas na 1,5 dag al gestopt. Het deed zoveel pijn en m’n 8ponder had tekort, dus ik moest bijvoeden. Toen geen zin in, later vette spijt. Ik hoop dus op en herkansing!

  • Het is ook zo lastig dat je zo’n belangrijke keuze moet maken op het moment dat je volgens mij – met alle respect – op z’n labielst bent. Als de borstvoeding dan niet meteen goed op gang komt, je nog steeds moe en beurs bent van de bevalling en je overdonderd bent door alle eerste indrukken, dan is het volgens mij heel normaal dat je denkt: fles erin en gaan! Maar als je later inderdaad iets meer uitgerust bent, kan je er spijt van krijgen. Niks aan te doen hoor, Alicia doet het geweldig en wie weet komt er inderdaad een keer een herkansing. En zo niet, ook goed! 🙂

 2. Ik heb zelf best een sterke mening over borstvoeding, namelijk dat ik vind dat je het als moeder allicht kan proberen. Juist omdat het ’t meest natuurlijke is! ‘Vroeger’ hadden we immers geen flesvoeding.. Ik duw deze mening echter niet door iedereen haar strot omdat ik vind dat je uiteindelijk zelf de keuze hebt dit wel of niet te doen. Ik heb Maxim 3/4 maanden borstvoeding gegeven en ben daarna overgestapt op flesvoeding omdat ik niet meer genoeg had. Met flesvoeding had /heb ik ook geen problemen trouwens. Je bent niet per definitie een goede moeder als je borstvoeding geeft en een slechte moeder als je geen borstvoeding geeft 🙂

 3. Ik twijfel niet, maar vind het een leuk en fijn artikel om te lezen. Bij mij is het simpel; ik ga het proberen. En ik ga ook, wanneer lastig, proberen door te zetten. Wat een moeder namelijk hierboven ook schreef; anders krijg je wellicht spijt dat je ‘te snel’ opgeeft. Maar (en dit is mijn duidelijke maar) ik ga mijzelf niet martelen. Als het niet lukt, niet wil of niet mogelijk is om mijn kind op die manier te voeden dan pak ik de fles. Misschien maak ik wel te weinig melk aan.. Tja, dan is de keuze snel gemaakt! Ik ben dus zo’n Toekomstige Moeder die wel alle voorbereidingen gaat doen ( cursus en lactatiedeskundige) maar als het niet wil dan is het klaar. Ik hoop dat het lukt, zou ik erg fijn vinden. :).

 4. Ik herken wat Renee zegt! Bij mij was het zo eerste dag zeer slechte begeleiding waardoor ellende tot gevolg daarna gelukkig een GEweldig lieve kraamhulp gekregn met een bak aan ervaring, na 2 dagen kolven ik weer was hersteld en een nieuwe start kon maken ze hielp me door dat labiele moment heen! Echter ben ik na een maand toch gestopt doordat het aanleggen moeizaam was door de grootte van mijn borsten en helaas kon daar geen specialist mij bij helpen! Had nooit gedacht dat dat het zou bemoeilijken… Wel zag ik tegen voeden in het openbaar op om die reden wat ook niet hielp wat dat de eerste kraamhulp een behoorlijk lompe opmerking erover maakte omdat het bij mij figuur nogal opvalt.. Maar ik ben blij dat ik mijn mannetje de eerste belangrijke periode gehad heeft, daaraantegen ben ik ook blij dat ik daarna voor de fles gekozen heb, met aanleggen was meneer zeer ongeduldig hihi de fles had hij wel geduld..!

 5. Fijn artikel! Ik ga het ook proberen maar, ja er is een maar, als mijn lijf zegt ‘ho stop nee’ dan doen we dat ook. Geen polonaise aan mijn lijf om dingen te forceren! Come what may.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *