Text Widget
Interactively incentivize team driven markets and accurate meta-services. Progressively engage cutting-edge catalysts for change after efficient potentialities. Professionally generate extensive process improvements for process-centric niche markets. Dramatically initiate end-to-end niches whereas integrated best practices. Professionally envisioneer ethical results rather than team building synergy.
Recent Works

Welk zwangerschapsdagboek kies jij? Uitzet

Wie ditt artikel goed leest, kan er nog een leuk nieuwtje in lezen! 😉

Als tweede kind heb ik het moeten doen met een half fotoalbum en een stapeltje losse foto’s achterin het boek. Dat vond ik best jammer. Bij vriendinnen zag ik weleens hoe zij stapels fotoalbums hadden. Niet alleen foto’s, maar ook veel tekst. Dat vond ik altijd zo ontzettend leuk dat ik me voornam dat ook te gaan doen als ik ooit zelf kinderen zou hebben. De seconde dat ik wist dat ik in verwachting was van Lenthe, ging ik op jacht naar een boek om vol te kunnen kliederen.

Welk zwangerschapsdagboek kies je?

Als je voor jezelf hebt besloten dat het je leuk lijkt om een dagboek bij te gaan houden, dan komt de volgende stap: welk dagboek ga je kiezen? Ik kwam er al snel achter dat er een heleboel keuze is. Het viel mij daarbij op dat sommige boeken vrij ‘zakelijk’ zijn, anderen juist weer heel zoetsappig. Ook zijn sommige boeken er echt op gericht om een leuke herinnering voor je kind te creëren en anderen meer om alleen voor jezelf een steuntje te hebben tijdens de zwangerschap. Het is dus handig om eerst even voor jezelf duidelijk te hebben wat je precies zoekt, voordat je gaat kopen of bestellen.
Overigens merk ik nu al dat ik het tijdens mijn tweede zwangerschap al heel leuk vind om mijn eerste zwangerschapsdagboek er weer even bij te pakken. Je vergeet toch al snel een heleboel! Zo’n boek is erg leuk om de kleinste details in te bewaren.

Bij vrijwel alle dagboeken draait het voornamelijk om jouw tekst, al is er ook ruimte voor foto’s. Meestal worden er in het dagboek vragen gesteld die jij gedurende de negen maanden invult. Zo ontstaat er een compleet verslag van je zwangerschap.

Waar heb ik op gelet?

Ik vond het belangrijk dat het zwangerschapsdagboek een leuk verslag zou worden van mijn zwangerschap, zodat mijn kind later uitgebreid kan lezen hoe het was om hem/haar bij me te dragen. En dat is goed gelukt! Uiteindelijk heb ik gekozen voor Mijn Negen Maanden Dagboek van Pauline Oud. De meningen zijn er over verdeeld maar ik vind de illustraties erg schattig. Voor elke week van je zwangerschap krijg je twee pagina’s met vragen. Elke week zijn de vragen weer anders. Daarnaast staan er tussendoor ook pagina’s in met leuke weetjes en feitjes over je zwangerschap. Zeker als je voor het eerst zwanger bent is het een aanrader!

zwangerschapdagboek Pauline Oud

Wat ook een voordeel is aan het boek van Pauline Oud, is dat het bestaat uit een serie. Toen mijn Negen Maanden Dagboek vol was, ging ik over naar het boek Baby’s Eerste Jaar en daarna Mijn Opgroeiboek, voor kindjes van 1 t/m 4 jaar. Ook heb ik het kraambezoekboek aangeschaft, maar dit was een minder groot succes. Dat lag overigens niet aan het boek, maar meer aan het feit dat ik 9 van de 10 keer vergat om het onder de neus van mijn kraambezoek te schuiven.

Tip: Op Bol.com vind je een hoop verschillende dagboeken en vaak is er ook een inkijkexemplaar beschikbaar. Op die manier kun je alvast een beetje gluren of de vragen je aan staan, zodat je niet onverwachts voor nare verrassingen komt te staan.

Is het vol te houden om het bij te houden?

Mij is het uitstekend gelukt! *klopt zichzelf op de schouder* Maar ik vond het dan ook ontzettend leuk om het dagboek bij te houden. Ik heb daarentegen ook regelmatig om me heen gehoord dat mensen 3 pagina’s hebben ingevuld en het toen wel best vonden. Ik houd ervan om te schrijven, dus dit dagboek bijhouden was een traktatie voor mij. Overigens heb ik de foto’s pas veel later toegevoegd, daar moest ik me echt even toe zetten. Ik ben wel heel blij dat ik het wel gedaan heb, want het boek wordt er écht een stuk meer compleet door. Niet alleen het Negen Maanden Boek staat helemaal vol geschreven, maar ook het Baby’s Eerste Jaar boek is compleet vol geschreven en met het opgroeiboek ben ik ook netjes bij. Hoera!

Tweede kindje, nieuw dagboek!

Nu ik voor de tweede keer zwanger ben, heb ik er uiteraard weer voor gekozen om een zwangerschapsdagboek bij te houden. Ik heb lang getwijfeld of ik weer voor Pauline Oud zou gaan. Ik besloot om het niet te doen, omdat het me niet leuk leek om exact dezelfde vragen te moeten beantwoorden. Dit keer koos ik voor het ‘Oei, ik Groei! Negen Maanden Dagboek’. Dit boek heeft een iets stoerdere stijl. Geen zoete illustraties en minder vragen. Hierbij merk ik direct dat de verschillende stijlen van de dagboeken heel erg bepalend zijn of je je boek trouw bij houdt of niet. Het is dus echt belangrijk om een boek te kiezen dat je aanspreekt. Uiteindelijk had ik misschien toch liever weer Pauline Oud gekozen. Ik merk namelijk dat ik het Oei, ik groei! boek minder goed bijhoud. Waar ligt dat aan? De vragen zijn wekelijks hetzelfde, dat wordt wat sneller saai vind ik. Verder zijn de vragen een stuk algemener. Zo staat er elke week ‘Deze momenten wil ik nooit meer vergeten’ en ook ‘En deze liever wel’. Die momenten heb ik niet elke week, dus dat resulteert er in dat ik minder enthousiasme voel om het in te vullen. Ook is er elke week ruimte voor ‘de Blog van de week’, waardoor je echt zelf moet kiezen wat je op gaat schrijven. Net als bij de collage die je elke maand moet/kunt maken. Ik merk dat ik het prettiger vind om meer aan de hand meegenomen te worden, zoals in het boek van Pauline Oud. Daar zijn de vragen een stuk meer toegespitst, zie hieronder.

De vragen bij Week 6 in het boek van Pauline Oud:

 • Is dit je eerste zwangerschap?
 • Aan wie heb je al verteld dat je zwanger bent?
 • Hoe was de reactie?
 • Weet je al wanneer je uitgerekend bent?
 • Misschien heb je al kinderen; zijn zij op de uitgerekende datum geboren?
 • Ben je zelf ‘op tijd’ geboren?

De vragen bij Week 6 in het boek van Oei, ik Groei!:

 • Blog van de week
 • Deze momenten wil ik nooit meer vergeten
 • En deze liever wel
 • Kwaaltjes en andere ongemakken
 • Niet vergeten / to-do list

Overigens heeft het Oei, ik groei! Negen Maanden Dagboek ook een aantal dingen die ik leuker vind dan het Pauline Oud dagboek. Zo is er een pagina met een kwaaltjeslijst, waarop je op een schaal van 1 tot 10 kunt aangeven waar je last van had. Ook is er een pagina voor de leukste/meest bizarre/mooiste/engste dromen tijdens je zwangerschap en kun je zelf een grafiek bijhouden van het aantal kilo’s dat je aankomt. Wat ook een grappig detail is, is het humeurenschema. Dit schema zal iedereen die het originele Oei, ik Groei! boek heeft gelezen bekend voorkomen. Nu kun je dus dat schema invullen (met stickers!) voor je eigen HHH-periodes (Huilerig, Hangerig en Humeurig). Daarnaast is er een pagina waar je familie kan invullen of zij denken dat het een jongen of een meisje wordt en wanneer zij denken dat het geboren wordt. Ook bevat het boek meer humor en zelfspot dan het boek van Pauline Oud en dat vind ik wel leuk.

zwangerschapdagboeken2Wat ik je aanraad:

Al met al is het dus echt een persoonlijke keuze bij welk boek je je prettig voelt en of je überhaupt een dagboek gaat bijhouden. Wil je wel graag maar ben je niet zo’n schrijver? Dan zou ik een boek kiezen met veel vragen, zodat je al een beetje gestuurd wordt. Houd je er juist van om zelf vrije teksten te schrijven en ben je een echte fröbelaar? Kies dan voor een dagboek waar je daar meer ruimte voor krijgt of beter nog, koop een leeg schetsboek en ga los. Waar je ook voor kiest, ik wens je veel schrijfplezier!

Heb jij een zwangerschapsdagboek bijgehouden of houd je er een bij? Voor welk boek heb je gekozen en waarom?


Esther is 27 jaar oud, getrouwd met Emiel en sinds juni 2014 moeder van haar dochter Lenthe. In het dagelijks leven werkt ze als webredacteur, waar ze zich heerlijk kan uitleven in tekst en beeld. In juni 2016 verwacht ze haar tweede kindje. Sinds ze moeder is, schrijft ze ook graag over kinderen en alles wat daar bij komt kijken.

Reacties

 1. Allereerst, gefeliciteerd met je 2e zwangerschap! Gaat het goed?
  Ik ben net als jou(en Betty) ook zwanger van n tweede en was net aan het nadenken over zo’n boek, hoe toevallig. Ik vind het niet leuk voor beeb2 als hij of zij straks geen boek heeft om in te lezen. Gelukkig hield mijn moeder wel voor mij en mn 2 zussen en broertje een fotoboek bij. Heb best veel foto’s!
  Had bij Jade de ‘mijn zwangerschap week na week agenda’ gekregen en daar kon je per dag en week invullen hoe het ging en wat je voelde. Ook staat er info en tips, maar zou nu toch ook graag het Pauline Oud boek willen.
  Vind het veel leuker als er dingen gevraagd worden zodat je ook niet zelf hoeft na te denken wat je gaat invullen en misschien vergeet je dan dingen.
  Geniet ervan!

 2. Gefeliciteerd met je tweede zwangerschap! Ik ben momenteel 36 weken zwanger van de eerste, heb geen specifiek dagboek gekocht er voor maar ben zelf in Word bezig geweest voor die kleine. Misschien dat ik het ooit, ooit, ooit bij een tweede wel doe.

 3. Whaaa! Gefeliciteerd! Wat leuk dat jullie (weer) samen zwanger zijn zeg! Van harte gefeliciteerd en heel erg veel geluk ermee.

 4. Hier ook groot fan van pauline oud. 9 maanden dagboek, 1ste jaar en crèche en oppasboek zijn we druk in bezig. Ik vond het super om tijdens mijn zwangerschap bij te houden en ook nu is het goed vol te houden. Maar ook ik hou van schrijven en vooral ook het bewaren van herinneringen. Stiekem hoop ik ook altijd een gevoel te bewaren.

 5. Gefeliciteerd! Wat een leuk nieuws. Ik dacht eerst dat Betty de blog geschreven had aangezien ik al wist dat ze zwanger is. Weer tegelijk zwanger! Geniet ervan!

 6. Dank jullie wel, wat een leuke reacties! Ik vind het ook zo tof dat Es en ik weer tegelijk zwanger zijn! Tussen Lenthe en Nim zit 3 maanden, nu 3 weken! Zo spannend! 🙂

 7. Zo leuk dat jullie weer tegelijk zwanger zijn Betty en Esther! Gefeliciteerd Esther met je tweede zwangerschap!

 8. Gefeliciteerd, Esther!

 9. gefeliciteerd! ik was erg blij met mijn dagboek van Pauline oud. (al geef ik toe dat ik nog steeds foto’s moet printen van de zwangerschap) Als het er ooit van komt kies ik echter denk ik ook een andere om het te scheiden van elkaar.

 10. Gefeliciteerd met je tweede zwangerschap! Wat bijzonder om dit weer zo samen te kunnen delen! Ik ben op dit moment 17 weken zwanger van ons eerste kindje en ik houd het dagboek van Pauline Oud bij en tot op heden gaat dat heel goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *