Wanneer je met je kind op reis gaat naar het buitenland, zijn er een hoop zaken waar je aan moet denken. Voor een klein weekje vakantie heb je al een hoeveelheid spullen nodig die je normaal alleen bij complete volksverhuizingen voorbij ziet komen. Je zou bijna vergeten dat je voor je kleintje ook een paspoort of identiteitskaart moet regelen! Waar kies je voor en waar moet je allemaal op letten? Mama Zoekt Uit zet het voor je op een rij!
Is een paspoort of ID-kaart voor je kind echt nodig?
Ja, als je met je kind naar het buitenland reist heeft hij of zij een paspoort of identiteitskaart nodig. Binnen Nederland reizen kan onder de 14 jaar zonder, maar zodra je de grens overgaat is het wel nodig. Bij kinderen vanaf 14 jaar is het voor een kind verplicht om een paspoort of identiteitskaart te hebben, vanwege de identificatieplicht.
Kies je voor een paspoort of een ID-kaart? Wat is het verschil?
Voor Lenthe heb ik onlangs een identiteitskaart aangevraagd. Een identiteitskaart is in de meeste landen geldig (klik voor een overzicht van de landen) en een paspoort is in alle landen geldig. Bij ons gemeentehuis was een identiteitskaart ook wat goedkoper dan een paspoort. Omdat wij niet zulke reislustige types zijn, is een identiteitskaart meer dan voldoende 😉
Wat heb je nodig als je een paspoort of identiteitskaart gaat aanvragen?
Er komt meer bij kijken dan ik in eerste instantie dacht. Toen ik online een afspraak had gemaakt voor het aanvragen van de identiteitskaart, kreeg ik een mailtje waarin stond wat we moesten meenemen:
– Pasfoto van je kind. Het is aan te raden om dit door een professionele fotograaf te laten doen, omdat er best wat eisen aan worden gesteld. Overigens zijn er ook wat uitzonderingen op de standaard-eisen voor kinderen onder de zes jaar oud. De regels voor deze foto’s kun je hier bekijken.
– Paspoort of ID-kaart van beide ouders.
– Toestemmingsformulier dat beide ouders ondertekend hebben.
– Je kind moet ook bij de aanvraag aanwezig zijn.
Note: Bovenstaande informatie moest ik bij ons gemeentehuis paraat hebben. Ik weet niet of dit landelijk hetzelfde is, maar het zal grotendeels overeen komen.
Wat is een toestemmingsformulier en hoe kom je daar aan?
Het toestemmingsformulier kun je downloaden op de site van je gemeente. Ik kreeg hem ook nog toegezonden per mail toen ik een online afspraak had gemaakt op het gemeentehuis. Op het toestemmingsformulier vul je de gegevens van je kind in. Ook moeten beide ouders hun handtekening zetten. Daarmee geven jij en je partner aan dat jullie het er mee eens zijn dat dit document voor jullie kind wordt aangevraagd. Dit is om te voorkomen dat één van beide ouders een identiteitsbewijs aanmaakt van het kind, zonder dat de andere ouder hier van weet.
Waarom moet een kind zo lang met zijn pasfoto doen?
Mijn neefje werd als baby op de foto gezet voor zijn paspoort, maar nu als ventje van vijf is dat paspoort met die babyfoto nog steeds geldig. Terwijl hij er helemaal niet meer op lijkt. Hoe kan dat? Ik vroeg het de fotograaf terwijl mijn kleine Lenthe op de kruk zat om gefotografeerd te worden. Hij gaf inderdaad toe dat kinderen in vijf jaar enorm veranderen en dan vaak niet meer lijken op dat schattige hoopje kind dat op de pasfoto staat. Toch voldoet de pasfoto dan nog prima. Het gaat namelijk om bepaalde verhoudingen in het gezicht, de zogenaamde ‘biometrische kenmerken’. Bijvoorbeeld de afstand van de neus naar de oren en de ogen naar de oren. Aan de hand van die afstand wordt er een bepaalde formule gemaakt en die staat op de chip van het paspoort of de identiteitskaart. Die afstanden (en daarmee dus de formule) zijn voor ieder mens uniek. En ook al groeit een kind verder, die verhoudingen blijven hetzelfde. Daarom hoeft de pasfoto tussentijds niet vervangen te worden.
Meer weten?
>> Meer informatie over paspoort en identiteitsbewijs voor kinderen