Text Widget
Interactively incentivize team driven markets and accurate meta-services. Progressively engage cutting-edge catalysts for change after efficient potentialities. Professionally generate extensive process improvements for process-centric niche markets. Dramatically initiate end-to-end niches whereas integrated best practices. Professionally envisioneer ethical results rather than team building synergy.
Recent Works

Baby2: jongen of meisje? Zwanger

Toen ik twaalf weken zwanger was van Nim, bekeek een vriendin een echofoto eens heel goed. “Hmm, volgens mij is het een jongetje!” zei ze stellig, na een aantal minuten loeren naar het achterste van mijn zwart-witte, ongeboren kind. Ik dacht even dat ze aan het doordraaien was. Hoe kon je nu met twaalf weken al zien wat het geslacht van mijn kind zou zijn? Dat zou toch pas vanaf veertien/vijftien weken zijn? Mijn vriendin legde uit dat ze ooit eens van de NUB-theorie had gehoord en dat het bij sommige kinderen heel duidelijk te zien is – tussen de 12 en 14 weken zwangerschap – of het een jongetje of meisje is. Het duurde niet lang of ik was gefascineerd. Wat was dit bijzonder, als het echt zou kloppen! Vandaag vertel ik jullie er meer over.

Gokken, of niet?

Laat ik voorop stellen dat ik heb gelezen dat er artsen zijn die zelfs beweren dat je voor 17 weken zwangerschap nog geen duidelijk onderscheid in het geslacht kunt zien. Zij vinden dat het geslacht ‘zien’ tot aan die termijn slechts een gok is. De meeste echoscopisten zijn het hier niet mee eens. Zij claimen vanaf ongeveer 14 weken zwangerschap vrij zeker te kunnen zien of je een zoon of dochter verwacht. En dan heb je dus inderdaad een groep die aangeeft dat het geslacht al vanaf ongeveer 12 weken te zien kan zijn.

Ontwikkeling geslachtsorganen

Eerst even iets over de ontwikkeling van de geslachtsorganen van je kindje. Natuurlijk is genetisch bij de bevruchting al vastgelegd of jij een jongetje of meisje krijgt. Als vrouw geef je altijd een X-chromosoom door, je man geeft een X- of Y-chromosoom door. Twee X’jes zorgt voor een dochter, een X en een Y voor een zoon. Desondanks duurt het even voordat het verschil in geslacht te zien is. Tot ongeveer zeven weken na de bevruchting zien de geslachtskenmerken van zowel jongens- als meisjes er hetzelfde uit. Daarna ontwikkelen ze zich onder invloed van testosteron (bij een jongen) of juist bij het uitblijven daarvan anders. Volgens ferme NUB-theorie aanhangers kun je dit verschil na een zwangerschap van ongeveer twaalf weken zien.

NUB-herkennen

Maar hoe dan? Ik hoor het jullie vragen! En dat kan ik het best illustreren door er een plaatje bij te zetten. Het gaat er in ieder geval om dat er bij zowel jongens als meisjes een soort knopje tussen de beentjes te zien is. Bij jongensbaby’s groeit dit na verloop van tijd uit tot een piemel, bij meisjes wordt het een clitoris. Het knopje wijst bij jongens rond dit termijn omhoog, bij meisjes loopt ‘ie parallel aan haar ruggengraat of wijst ie zelfs iets naar beneden.

Zo. Duidelijk toch! Alleen werkt het helaas niet altijd zo enorm duidelijk. Meestal flapperen er bij baby’s van deze termijn nog allerhande armpjes, beentjes en de navelstreng rond, waardoor het lastig is in te schatten of je nu daadwerkelijk met de NUB te maken hebt of niet. Het zou namelijk goed kunnen dat je een jongen voor een meisje aanziet, of andersom, als je niet goed weet waar je precies moet kijken.

De perfecte echofoto

Heb je tussen de 12 en 14 weken een echo gepland? Misschien die van de combinatietest? Dan heb je geluk, want rond deze periode is de kans dat je het geslacht stiekem al kan zien door middel van de NUB-theorie het grootst. De NUB is te zien als je kindje van de zijkant op de foto wordt gezet, met de beentjes iets opgetrokken en een platte rug. Nog steeds kan het zo zijn dat je op de echo veel waas ziet, dat er botjes van de benen voor de NUB zitten of dat er andere redenen zijn waardoor die niet goed te zien is. Maar heel soms is die wel duidelijk zichtbaar en in dat geval heb je dus zo’n 75% kans dat je het geslacht goed kan ‘raden’.

De meeste echoscopisten staan niet te springen om voor jou de ideale NUB-foto te maken. Zij hebben altijd een eigen taak en behalve bij een pretecho gaat die een stuk verder dan voortijdig het geslacht van je kindje opsporen. Ik zou er dus niet specifiek naar vragen, als je een echo krijgt. Wacht af of er een bruikbare foto tussen zit. En zo niet, dan zal je toch even moeten afwachten 😉

Voorbeelden

Omdat foto’s in deze meer zeggen dan duizend woorden, heb ik er voor het gemak nog twee opgezocht. Kijk even mee:

Zoals je ziet: bij een meisje loopt de NUB parallel aan haar ruggengraat of zelf iets naar beneden. Bij een jongetje wijst de NUB in een hoek van minstens 30 graden omhoog.

Dan nog even oefenen

Omdat ik het zelf zo bijzonder vind dat je – mogelijk! – al vanaf 12 weken het geslacht van je eigen kindje kan inschatten, heb ik de echofoto’s van Nim en baby2 eens vergeleken. Bij Nim valt inderdaad ‘iets’ te zien dat omhoog wijst, zoals mijn vriendin destijds als zei. Misschien heeft ze geluk gehad met haar gok, want was het helemaal geen NUB. Maar misschien wel en was het dus overduidelijk dat wij een zoon verwachtten. Wat zegt dat echter over baby2? Is daar wel een NUB te zien? En zo ja, verwachten wij een tweede zoon of een dochter?

 

Nim 12 weken

Nim 12 weken

Baby2: jongen of meisje?

Baby2: jongen of meisje?

Kom maar door met jullie suggesties! Ik ben benieuwd! Oh en ik zou het leuk vinden om jullie echofoto’s ook te zien! Je kunt ze, als je dat leuk vind, op onze Facebook-pagina achterlaten! 

 


Betty is 29 jaar oud en geboren en getogen Amsterdamse. Ze is getrouwd met Maran en in september 2014 bevallen van haar zoontje Nim. Inmiddels is ze zwanger van haar tweede: een dochter. Betty is opgeleid tot leerkracht in het basisonderwijs, maar werkt sinds haar zwangerschap niet meer als juf. Naast haar hbo-opleiding, heeft ze ook een cursus ‘gewichtsconsulent’ en ‘freelance schrijver’ gevolgd.

Reacties

 1. Ik heb me zo onwijs suf gestaard op die NUB bij onze 12 + nogwatdagen echo. En ja hoor, hij klopte! Een meisje! Ik denk trouwens dat baby nummer twee een meisje is. Maar moet zeggen dat ik bij die van ons niet zelf 100% goed wist of ik het goed zag, maar anderen heel erg overtuigd waren dat het een meisje zou zijn.

 2. Hier was ik na de twaalf weken echo en het horen dat het een tweeling werd, ook enorm niewusgierig naar de geslachten. Gelukkig kreeg ik elke drie weken een echo, en konden ze dat al bij de 15 weken zo goed als bevestigen dat het om een jongen en een meisje gaat. De nub kon ik niet goed toepassen, ik ben een slechte echo’lezer’ (ik zag niet eens op het scherm dat het er twee waren, tot het me verteld werd. Oeps!)

 3. Bij de voorbeeld foto’s vind ik het super duidelijk. Maar als ik naar de echo van onze kleine spuit kijk (jongen) dan zie ik die nub echt niet terug. Ook bij jou echo fotos vind ik het lastiger, maar mijn gok zou zijn een meisje.

  • Ja het is ook lastiger. Niemand heeft nu zo’n handig pijltje bij de NUB gezet, helaas. Mogelijk staat ‘ie überhaupt niet op de foto. Ik durf zoiets ook niet aan de echoscopist te vragen namelijk. We zullen zien! 🙂

 4. Marije van Amesfoort-Heinis zegt: november 29, 2015 at 4:26 pm

  Weer een leuke column en ik zal even de echo’s bekijken van onze jongens of ik het daarop kan terug zien. Ik denk bij jouw echo van baby 2 een meisje te zien. Ik ben heel benieuwd of dat ook zo is.

  • Ik vind het eigenlijk nog leuker om met terugwerkende kracht die echofoto’s te bekijken! Zie je een NUB? Je weet in ieder geval dat je bij jouw jongens naar ‘iets’ dat omhoog wijst moet zoeken 😉 Succes!

 5. Leuk stuk! Gelijk echo foto van onze 2.0 bekeken, maar ondanks dat ik een vermoeden heb durf ik dat niet te bevestigen dmv die echo [lol]! Eind december 20wk echo dus dan weten we het zeker.. Nog even afwachten dus! Zowel wel bij Nim als jullie baby 2.0 vind ik het lastig zien. Wat denk je zelf ;-). Spannend!

  • Haha ik vind het ook moeilijk te zien. Vraag me af of het überhaupt zichtbaar is. Bij Nim zie ik wel ‘iets’ omhoog wijzen, maar of dat de NUB is? Bij baby2 zie ik dat niet, dus zou dat op een meisje kunnen wijzen? Zo ver wil ik niet gaan, want ik heb zelf het gevoel dat het een jongen is. We zullen zien! Wat heb jij voor voorgevoel over je kindje?

 6. Manlief en ik dachten ook bij de 12 weken echo te zien dat onze baby een jongetje is. Bij de verloskundige zelf durfden we er niet naar te vragen, maar drie weken later werd dat vermoeden tijdens de geslachtsbepalende echo wel bevestigd! Klopte het dus toch dat wij iets ‘omhoog hadden zien wijzen’! Met echofoto’s ben ik een dráma. Ben heel benieuwd naar het geslacht van baby nummer 2 :)!

 7. Wie kan naar mijn echo kijken.ik ben er benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *