Nog voordat er een groeiend bonkje cellen in je baarmoeder genesteld is, word je al gedwongen over behoorlijk wat ouderschapsgerelateerde zaken na te denken. Zo sta je tijdens je zwangerschap veelvuldig voor bepaalde keuzes, waar je misschien helemaal nog geen beslissing over kan maken. Toch merken we dat je als zwangere – en later als moeder nog meer (!) – veel te vaak bepaalde keuzes aan anderen moet verantwoorden. Willekeurige voorbijgangers in de supermarkt vragen je waarom je met een pak Nutrilon onder je arm loopt, terwijl je ook borstvoeding had kunnen geven. Als je stug blijft zweren bij Pampers als beste luier voor je kind, word je wel eens op het hart gedrukt dat Kruidvat ‘ook heus wel goed is, hoor’. En op het moment dat je je kind uitzwaait bij het kinderdagverblijf, krijg je een artikel doorgemaild over het belang van attachment-parenting. Lekker dan. Alsof het moederschap al niet genoeg onzekerheden met zich meebrengt, laat je omgeving je ook – meestal onbewust – schuldig voelen over bepaalde beslissingen.
Om die reden leek het ons leuk om for once and for all eerlijk en open te zijn over de keuzes die wij met betrekking tot onze kinderen hebben gemaakt. Niet met als insteek dat wij nu wandelende schietschijven worden, maar juist met het idee om eens af te rekenen met alle vooroordelen die er zijn. Wij gaan er vanuit dat iedere ouder het allerbeste voor z’n kind wil en dat iedere ouder bepaalde keuzes met z’n volle verstand maakt. En welke keuze dat dan ook is, zolang je er zelf achter staat is het goed.
Vandaag dus de Mommy Wars-tag, waarin we op de meest voorkomende discussiepunten ons licht laten schijnen. Durf je het aan om hem ook in te vullen? Woohoo! Neem hem gerust over. Zet je er dan even bij dat ‘ie van ons afkomstig is?
- Geef jij je kind borst- of flesvoeding?
Esther: Ik heb Lenthe altijd borstvoeding gegeven en hoop dat dat bij Baby2 ook lukt. Het lukte bij mij makkelijk waardoor de keuze om het te gaan geven én het vol te houden voor mij een logische keuze was. Flesvoeding zie ik ook als een prima optie, maar wel als een alternatief voor als borstvoeding niet kan/lukt.
Betty: Toch ook wel aangemoedigd door het feit dat Es zo goed ging met de borstvoeding, besloot ik dat ook echt te willen. Bij ons ging het in het begin niet zo makkelijk en ik heb er heel erg aan moeten wennen, maar toch voelde het goed om ermee door te gaan. Ik heb momenten gehad dat ik had gewenst dat ik voor flesvoeding had gekozen (toen Nim bijvoorbeeld de fles ging weigeren), maar achteraf ben ik er heel blij mee dat we het dertien maanden hebben volgehouden. Ik ga het bij baby2 ook zeker weer proberen! - Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?
Esther: Lenthe heeft de eerste 8 weken bij ons op de kamer geslapen, maar wel in haar eigen wiegje. Daarna werd ze te groot voor haar wiegje en is naar haar eigen kamertje gegaan. Lenthe sliep altijd al goed, maar in haar eigen bedje sliep ze nóg beter. Ik denk dat het voor een kind ook prettig is om lekker rustig in zijn/haar eigen bedje te slapen.
Betty: Ik heb wel eens gelezen dat het voor een kind het meest natuurlijk en veilig is om bij papa en mama te slapen. Daarom heb ik me wel eens schuldig gevoeld over het feit dat Nim na drie weken al op z’n eigen kamer lag. Ik sliep namelijk amper doordat ik steeds naar zijn geluidjes lag te luisteren. Achteraf ben ik wel blij met deze keuze. We slapen nu namelijk allemaal prima en ik heb niet het idee dat Nim iets van veiligheid ofzo heeft gemist. - Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?
Esther: Ik heb me voorafgaand aan Lenthes geboorte verdiept in wasbare luiers, omdat ik me erg bewust ben van hoe milieubelastend het is om steeds opnieuw al die luiers weg te gooien. Maar omdat ik bijna fulltime werk en mijn man ook, besloten we dat het niet echt wat voor ons was om met wasbare luiers in de weer te gaan. Daarom dus toch maar gewoon pampers en af en toe op een andere manier proberen iets extra groens te doen 😉
Betty: Ik heb me nooit verdiept in wasbare luiers en was ook echt verbaasd over het bestaan. Het klonk me ook echt bijzonder smerig in de oren, dus het was bij ons een makkelijke keuze. Neemt niet weg dat ik me soms inderdaad wel eens schaam als ik weer een volle vuilniszak plastic luiers in de afvalbak deponeer. - Uitsluitend houten speelgoed of V-tech?
Esther: Voordat Lenthe geboren was droomde ik van verantwoord, prachtig houten speelgoed waar mijn kind zich uren mee zou vermaken. Toen ze er eenmaal was, had ik binnen drie maanden een zingende spiegel en een uit-zichzelf-rollende-bal in huis. Het verantwoorde speeltje met houten kralen bleek een stuk minder interessant. Daarom maak ik me er tegenwoordig niet zo druk meer om. Soms ga ik naar de speelgoedwinkel met prachtige houten dingen en af en toe plunder ik de Intertoys.
Betty: Hier heb ik geen hele stellige mening over. Ik heb vroeger allerlei soorten speelgoed gehad en ben er voor mijn gevoel niet bepaald slechter van geworden dat er ook plastic zooi in het huis heeft gestaan. Nim heeft dan ook zowel houten- als plastic speelgoed en hoewel ik een beetje moeite heb met z’n schreeuwende loopkar, heeft hij er de grootste lol mee. Whatever. - Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?
Esther: Wij hebben aan huis een kas waar we zelf groente verbouwen, dus de keuze om voor Lenthe vers te koken was gauw gemaakt. Ik was in het begin wel bang dat dit veel tijd en moeite zou kosten, maar dat viel erg mee. Ook vond ik het leuk om te experimenteren met verschillende hapjes voor haar. Ik heb het eten uit potjes weleens geproefd en dat smaakt naar niets. Versgemaakte hapjes smaken echt naar eten. Daarom vind ik het ook fijner dat ze vers leert eten, zodat ze ook beter de smaken leert kennen.
Betty: Door onze stomer/blender was het een fluitje van een cent om zelf hapjes voor Nim te maken. Dat voelde voor mij ook beter dan het opentrekken van een potje. Hij heeft eigenlijk altijd verse hapjes gehad en eet nu nog steeds (ook nu hij meestal met de pot mee eet) als een dolle. Ik zie eigenlijk alleen maar voordelen: verser, gezonder, goedkoper en niet per se meer gedoe. - Dragen of wagen?
Esther: Lenthe heb ik eigenlijk nooit in een draagzak of draagdoek gehad. Geen idee waarom, ik heb me er nooit echt in verdiept. We hadden een ouderwetse kinderwagen met een superruime bak, waar Lenthe als een kleine koningin in lag. Dat zag er heerlijk comfortabel uit en ze sliep er ook zalig in. Voor Baby2 wil ik wel graag een draagdoek/draagzak, omdat het me fijn lijkt om je baby bij je te hebben en toch je handen vrij te hebben.
Betty: Ik heb Nim wel een paar keer in de draagdoek gehad, maar ik vond het een te groot gedoe om hem daar in te wikkelen en ik was steeds bang dat hij er onderuit zou vallen. Sinds kort heb ik een Tula draagzak gekregen waar ik heel blij mee ben. Door m’n dikke buik kan ik hem nu niet gebruiken, maar ik weet zeker dat ik Nim’s zusje er vaak in zal dragen, om dezelfde reden die Esther aangeeft. Nim past er trouwens nu ook in, dus Maran kan hem gebruiken of ik als ik niet meer zwanger ben. - Ga je al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in de luiers?
Esther: Het liefste wil ik natuurlijk dat Lenthe op tijd zindelijk wordt, maar ik zal haar ook haar eigen tempo hierin laten volgen. Ik denk dat opdringen juist averechts werkt. Wel probeer ik haar nu al te leren wanneer ze poep in haar luier heeft en wat ik aan het doen ben als ik haar verschoon. Ook vertel ik daar dan bij dat ze later op de wc zal plassen. Misschien helpt het al een klein beetje.
Betty: Deels ook voor ons eigen gemak zijn we nog niet begonnen met zindelijkheidstraining. We willen hier dit voorjaar wel mee beginnen. Als het iets beter weer is, dat we Nim dan toch zonder luier rond laten lopen. Ook willen we hem vanaf januari/februari af en toe eens op een potje zetten. Hopelijk is hij zindelijk voor z’n tweede verjaardag. En zo niet: dan niet. Luiers werken prima. - Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind?
Esther: Ik heb weleens gezocht naar eerlijk kinderkleding, omdat ik het nogal een wrang idee vind dat de kleertjes waar mijn kind in loopt gemaakt zijn door andere kindjes die daaronder moeten lijden. Toch is er niet veel te vinden aan eerlijke kinderkleertjes. En vaak zijn die kleertjes zó duur (30 euro voor een romper) dat ik dat niet kan betalen en het er eerlijk gezegd ook niet voor over heb. Daarom ga ik nu toch gewoon vaak naar de H&M, met een beetje een schuldgevoel achteraf…
Betty: Tja, ik sluit me helaas aan bij Esther. Ik probeer er wel rekening mee te houden, maar ik vind de prijzen die er voor eerlijke kleding wordt gevraagd niet te betalen. Super jammer, want ik zou best iets meer willen betalen dan nu bij bijvoorbeeld Hema of Primark, als ik zou weten dat het op een eerlijke manier gemaakt is. Maar inderdaad, dertig euro voor een romper… - Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drillsergeant?
Esther: Lenthe is nu een beetje in de fase dat ze ondeugend kan zijn. Ik vertel haar dan duidelijk dat iets niet mag en ik vertel er ook bij waarom het niet mag. Ook snauw of brul ik het niet naar haar, maar probeer ik het op een rustige maar wel strenge toon te brengen. Het werkt meestal wel, maar soms is het ook lastig. Het gaat een beetje met vallen en opstaan, het is iets waar we onze weg in moeten vinden denk ik.
Betty: Ik sluit me aan bij Esther. Ik merk dat het belangrijk is om consequent te zijn om Nim’s leeftijd. Desondanks wil ik geen drill sergeant zijn. Nim mag bijvoorbeeld niet in de keukenkastjes komen en als hij dat doet, zeg ik ‘nee’ of haal ik hem weg. Maar ik probeer hem dan weer wel iets te doen te geven als ik aan het koken ben en de keukenkastjes erg verleidelijk voor hem zijn. Dan krijgt hij bijvoorbeeld een klein, oud pannetje en een pollepel. Waar hij vervolgens fanatiek mee aan de slag gaat. - Laat jij je kind wel eens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?
Esther: Toen Lenthe nog echt een baby was heb ik haar nooit laten huilen, dat voelde zó verkeerd. Mensen zeiden dat ze daardoor verwend zou raken, maar ik heb daarin mijn gevoel gevolgd en daar heb ik gelukkig goed aan gedaan. Nu ze ouder is kom ik niet direct aanrennen bij het eerste piepje of geluidje. Als ze valt maak ik er geen drama van en omdat ze een rustig en makkelijk kind is, merk ik het snel genoeg wanneer er echt iets aan de hand is.
Betty: Haha, wederom kan ik me aansluiten bij Esther. Ik heb Nim als echte mini nooit laten huilen, soms tegen de adviezen van anderen in. Sinds hij wat ouder is, heb ik het idee dat ik wel het verschil merk tussen paniek en zeurderig huilen. Hij huilt bijvoorbeeld wel eens als ik hem weghaal bij de keukenkastjes. Dan ga ik daar niet in mee. Maar als hij huilt omdat hij z’n hoofd heeft gestoten, knuffel ik hem wel zo snel mogelijk.
Dat was ‘m dan! Lijkt het je leuk om je eigen mening over bovenstaande vragen kwijt te kunnen? Je zou eventueel een lekker lange comment achter kunnen laten. Wij taggen voor nu Bibian en Manon van Littlewonderworld.nl en Gwen van Mijnlevenalsmama.nl. Maar voel je vrij om hem zelf ook blog te plaatsen! In dat geval staat hieronder de vragenlijst nog eens.
- Geef jij je kind borst- of flesvoeding?
- Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?
- Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?
- Uitsluitend houten speelgoed of V-tech?
- Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?
- Dragen of wagen?
- Ga je al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in de luiers?
- Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind?
- Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drillsergeant?
- Laat jij je kind wel eens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?
Wij zijn benieuwd naar je antwoorden!