Vanwege mijn mateloze interesse in gezonde voeding ben ik in 2012 begonnen met een cursus tot gewichtsconsulente en de specialisatie ‘gewichtsconsulente voor kinderen’. Mijn diploma behaalde ik in 2013. Sindsdien ben ik erg bewust bezig met gezond eten (en hier en dan Tony Chocolonely). Om die reden ben ik actief bezig met Nim’s voeding en vind ik het bijzonder interessant om te zien wat andere ouders hun kinderen toestoppen.
Laatst was ik dan ook via onze Facebook-pagina op zoek naar moeders die het leuk zouden vinden om voor ‘Mama zoekt uit’ een aantal dagen een eetdagboekje van hun kind bij te houden. Eventueel zou ik daar wat aanvullende tips over kunnen geven, als daar vraag naar zou zijn. Gelukkig kregen we naar aanleiding van mijn oproepje direct een mail van lezeres Mariska. Ze is erg bewust bezig met de voeding voor haar dochtertje Lotte (13 maanden) en wilde wel eens bijhouden wat zij haar dochter dagelijks voorschotelt.
Eerst even voorstellen
“Ik ben Mariska en ik heb sinds een jaar een dochtertje Lotte (29 juli). Ik werk drie dagen per week als beschermingsbewindvoerder en dat bevalt me prima.
Lotte is van het begin af aan een kindje geweest met een grote eetlust. Uiterlijk om de drie uur wilde ze een fles, begon ze zelfs na twee uur al onrustig te worden. Lotte lust werkelijk alles. Ik probeer haar zoveel mogelijk groenten en fruit aan te bieden. Daarnaast probeer ik ook zoveel mogelijk te variëren, zodat ze niet iedere week hetzelfde eet. Ik ben begonnen met het zelf maken van groente- en fruit hapjes, totdat Lotte vanaf negen maanden had bedacht dat ze geen fijne prakjes meer wilde maar liever stukjes at. Super goed natuurlijk! Inmiddels eet ze met de pot mee, bij het avondeten stem ik de dingen op haar af: niet te pittig en vooral geen zout. Daarnaast probeer ik er zoveel mogelijk op te letten dat ze niet te veel suikers binnen krijgt. Soms wil vind ik het lastig om in te schatten of ze genoeg binnen krijgt. Lotte kan echt goed eten (!!!), daardoor ben ik bang dat ik haar teveel geef. Zodra ze eten ziet, wordt ze enthousiast en wil ze het hebben. Lotte groeit netjes volgens de curve, qua lengte zit ze aan de bovenlijn. Het gewicht ging richting 1+ maar nu weer richting het gemiddelde.
Ik zou wat tips willen krijgen over het ontbijt van Lotte. Nu is dat iedere dag nog een papfles, maar ik zou daar graag in willen variëren. Voornamelijk omdat ik het gevoel heb dat Lotte hier niet meer voldoende aan heeft. Ik heb haar wel eens brood gegeven, maar daar lijkt ze ’s morgens geen trek in te hebben.”
Eetdagboek dinsdag 11 augustus
- 7.00 uur: ontbijtje van 180 ml magere melk + 5 schepjes pap
- 9.30 uur: als tussendoortje 1 banaan + 150 ml rooibos thee
- 12.30 uur: Lotte’s lunch bestaat uit 1 bruine boterham, besmeerd met margarine, de ene helft van de boterham met ongeveer een halve plak kipfilet, de andere helft met appelstroop + 100 ml magere melk
- 15.00 uur: weer een tussendoortje met deze keer yoghurt-rozijntjes + 150 ml water
- 17.30 uur: als avondeten 100 gram aardappels, 100 gram rode kool met 1 ei (alleen het eiwit) + 100 ml water en 75 gram yoghurt toe
- 19.00 uur: voordat Lotte naar bed gaat, krijgt ze 140 ml opvolg melk (ik maak altijd een fles van 180 ml + 6 schepjes opvolgmelk, de ene keer drinkt ze meer dan de andere)
Eetdagboek woensdag 12 augustus
- 7.00 uur: we ontbijten weer met 180 ml magere melk + 5 schepjes pap
- 9.30 uur: als tussendoortje staat vandaag 200 gram aardbeien + 150 ml kamille thee op het menu
- 12.30 uur: voor de lunch krijgt Lotte 1 bruine boterham, besmeerd met margarine, de ene helft met kleine plakjes kaas, andere helft met pindakaas zonder zout + 100 ml magere melk
- 15.00 uur: Lotte krijgt weer een tussendoortje. Nu een kaakje + 150 ml water
- 17.30 uur: het avondeten bestaat vandaag uit 100 gram wokmie met 100 gram sperziebonen en 50 gram kipfilet + 100 ml water en 75 gram vla toe
- 19.00 uur: voor het slapen gaan nog even 130 ml opvolg melk
Ontbijtjes
Mariska geeft aan graag wat meer variatie aan te willen brengen in Lotte’s ontbijtgewoonten. Die krijgt iedere dag namelijk een papfles. Ik weet uit ervaring van vriendinnen dat kinderen hier heel erg aan gehecht kunnen zijn. Even lekker aan die warme fles lurken. Een boterham is dan een stuk minder aantrekkelijk, maar vult wel wat beter.
Je zou Lotte ’s morgens een flesje thee met wat melk kunnen geven, zodat ze alsnog lekker die warme fles heeft. Misschien wil ze daarna alsnog wel een boterham. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de pap voortaan met een lepeltje uit een bord aan te bieden. Dan is het nog steeds haar vertrouwde en geliefde pap, maar nu iets meer op een echte eet-manier aangeboden. Ook zou je een bruine boterham in stukjes kunnen scheuren en kunnen laten weken in warme melk (of dunne pap) om die aan te bieden. Dat eet wat makkelijker weg.
Ik geef Nim naast zijn boterham ’s morgens vaak ook meteen wat fruit of een groene smoothie. Hij is er gek op! Misschien is dat ook wat voor Lotte?
Aanvullende tips
Zo te lezen is Lotte een goed eter. Wat heel fijn is, want dan hoef je je geen zorgen te maken over of ze wel voldoende binnen krijgt! Je geeft aan dat Lotte iets langer dan gemiddeld is. Een gewicht van +1 is dan helemaal niet verkeerd. Maak je dus geen zorgen dat ze te zwaar is, ondanks haar grote eetlust.
Ik zie dat je heel bewust bezig bent met de voeding van Lotte. Wat fijn dat ze iedere dag zoveel vers van je krijgt. Niet alleen bevat dat de meeste vitamines en mineralen, Lotte leert zo ook meer smaken kennen dan als ze alleen voorgefabriceerde voeding uit potjes zou krijgen.
Aangeraden wordt om kinderen van haar leeftijd inderdaad zo’n 200 gram fruit en een avondmaaltijd van 100 gram aardappels/rijst/pasta en 100 gram groenten te geven. Zo te zien houd jij je daar prima aan. De tussendoortjes die je geeft zijn ook goed. Een koekje of yoghurt-rozijntjes zijn prima, al bevatten ze wel een flinke hoeveelheid suiker. Eén keer op een dag is dat niet zo erg, maar probeer het niet vaker te geven.
Meisjes tussen de 1 en 4 jaar mogen gemiddeld 1120 kcal per dag binnen krijgen. Ik heb van de dinsdag de calorieën van Lotte berekend en daaruit bleek dat ze ongeveer op 950 kcal zit. Dat mag dus gerust wat meer zijn! Ik zou je aanraden om meer volle producten te gebruiken: volle melk en volle yoghurt. Je kunt bovendien een theelepeltje olijfolie door haar avondeten doen. Vetten zijn onder andere goed voor de hersenontwikkeling, dus zolang ze er niet te snel te dik van worden, kun je best wat extra olijfolie geven. Ook zou Lotte best wat meer fruit mogen. Tweehonderd gram per dag is prima, maar misschien vindt ze het, naast een koekje of doosje rozijntjes ook wel lekker om een perzik, halve mango of kiwi weg te werken. Op die manier is zij iets langer verzadigd en kom je waarschijnlijk wel aan het aangegeven aantal calorieën per dag.
Wij willen Mariska onwijs bedanken dat zij de moeite heeft willen nemen om Lotte’s eetdagboek bij te houden! Ze is erg goed bezig met de voeding van haar dochter en dat vinden wij natuurlijk leuk om te lezen.
Mocht je ook een aantal dagen een eetdagboek van je kind bij willen houden voor ‘Mama zoekt uit’, dan kan je een mailtje sturen naar betty[@]mamazoektuit.nl.