Ik kon me als zwangere heel goed voorstellen dat de eerste periode met een nieuwbakken baby de nodige onzekerheden met zich mee zou brengen. Maar dat ik zó enorm onzeker zou kunnen worden over of mijn uk het niet te warm of juist te koud zou hebben, daar had ik echt nooit bij stil gestaan. Ik had er niet eens over nagedacht dat ik daar ooit zoveel over zou nadenken. Toch was (en is, soms) het een punt geweest waar ik me vaak druk om heb gemaakt. Ik wilde niet dat mijn kleine lieveling het koud zou hebben in zijn bedje. Maar ik had ook gelezen dat een baby die te warm is, grotere kans heeft op oververhitting. En dat klonk al helemaal onprettig. De middenweg bleek niet altijd even gemakkelijk te vinden. Nog steeds niet altijd, trouwens. Toch heb ik een aantal manieren gevonden om mijn kind zo comfortabel mogelijk de dag door te laten komen. Hopelijk heeft hij het niet te warm en niet te koud.
Eén laagje meer
De allereerste keer dat ik met mijn zoon de deur uit ging voor een mini-wandeling met de kraamverzorgster, pakten we hem volledig in. Het was eind september en al een beetje fris aan het worden. De kraamverzorgster gaf mij als tip om mijn zoon voorlopig altijd met één laagje meer dan ikzelf de deur uit te laten gaan. Droeg ik een hemd, trui en jas? Dan moest zoonlief daar minimaal een dekentje bij hebben. Als ik een beetje kou aan mijn hoofd voelde, gaf ik hem ook een muts op. Ik zorgde dat zijn handjes onder de dekens lagen en zorgde er altijd voor dat het zo winddicht mogelijk was, in zijn kinderwagenbak.
Nekje voelen
Wil je weten of je kindje het te warm of te koud heeft? Voel dan in z’n nekje. Als die erg warm aanvoelt, kun je het beste een laagje kleding uit doen of een dekentje weghalen. Neem, als je echt onzeker bent, even de temperatuur op met een thermometer. Mocht het nekje van je kind te koud aanvoelen, doe dan juist een laagje kleding of een dekentje erbij. Voelen aan de handjes of voetjes heeft geen zin, deze zijn bijna altijd iets kouder dan de rest van het lichaam.
Slapen
Eén van de meest angstige momenten voor mij waren toch wel de momenten waarop ik Nim naar bed bracht en niet zeker wist of ik hem nu teveel of te weinig had ingepakt. Maran begreep mijn angst hierin niet zo, maar ik was er op één of andere manier van overtuigd dat er iets ernstig mis zou kunnen gaan als mijn kleine liefje niet precies goed ingestopt zou zijn. Ik kwam er al snel achter dat ik een zeer beweeglijke baby had gebaard, dus alle zorgvuldig aangeschafte dekentjes en schattige lakentjes kon ik weer inpakken. Ik schafte een aantal slaapzakken in verschillende maten en diktes aan en ging wat experimenteren. Met mouwen, zonder mouwen. Met pyjama en zonder. Uiteindelijk probeer ik ervoor te zorgen dat hij het lekker warm heeft, maar niet té.
Slaapzak-regel
Tijdens één van mijn vele online zoektochten kwam ik de volgende regel tegen: tot 19 graden gebruik je een winterslaapzak, vanaf 19 graden een zomerexemplaar. Nu is dat redelijk concreet, al weet ik niet of ik me daar helemaal in kan vinden. Wij hebben een erg goed geïsoleerd huis waar het bijna nooit koeler is dan 19 graden. Dat zou betekenen dat ik zoonlief altijd in zijn zomerslaapzak zou moeten stoppen, hoewel ik dat gevoelsmatig veel te koud vind. Inmiddels liggen mijn man en ik namelijk ook gewoon onder een dik dekbed en heb ik daar soms zelfs ook nog een pyjama bij aan. Ik probeer Nim ’s nachts dus min of meer net zo warm te houden als ik het zelf graag heb. Nu is het 20 graden in zijn kamer en heeft hij een winterslaapzak zonder mouwen met daaronder een rompertje met lange mouwen. Volgens mij red ‘ie het daar wel mee.
Het is vaak moeilijk in te schatten of je kleine lieverd het niet te warm of te koud heeft. Soms merk ik dat ik zelf hard aan het rennen ben geweest (en het dus warm heb) en Nim dan per ongeluk te koud kleed. Of andersom. Als ik het zelf heel koud heb, dat ik dan de neiging heb hem in te pakken. Uiteindelijk zal het – mits je het niet overdrijft – wel loslopen.
Hebben jullie nog goede tips om de juiste hoeveelheid kleding bij een bepaalde temperatuur in te schatten?