Ik mag dan wel een geboren en getogen Amsterdamse zijn, een echte fietser ben ik niet. Maran en ik hebben een tijdje tegen het centrum van Amsterdam gewoond, vanwaar we wel vaak met de fiets richting de binnenstad gingen. Verder maakte ik echter nooit gebruik van het rijdend stuk roest. Toen we later naar onze nieuwe wijk verhuisden, namen we de fietsen voor de show mee, al hebben we ze daarna niet meer aangeraakt. Inmiddels is er een ander tijdperk aangebroken: dat van mijn leven als moeder. En waar ik me eerst prima wist te redden door lopend naar de supermarkt te gaan, of door de auto te pakken voor stukjes die verder weg lagen, begon ik nu met Nim toch een fiets te missen. Het strand is namelijk een flink half uur wandelen van ons huis vandaan en mini vindt het helemaal niet leuk om twee keer zo lang stil te moeten zitten in zijn kinderwagen. Ook de kinderboerderij is net iets te ver weg. En heel eerlijk: mijn zielige conditie kan wel een oppepper gebruiken. Dus schaften we allebei een nieuwe fiets, én voor Nim een fietsstoeltje aan. Wij waren er klaar voor!
Mamafiets?
Van vriendinnen hoorde ik het al: een mamafiets is een absolute must als je van plan bent er met je kindje op uit te trekken. Nu vond ik dat op z’n zachtst gezegd nogal lullig klinken: ‘mamafiets’. Moest ik mezelf dan meteen ook een kortpittig kapseltje aan laten meten en een glitterhuispak aanschaffen? Gelukkig bleek het mee te vallen en heeft zo’n zogenaamde mamafiets ook echt bepaalde toevoegingen, waardoor het in het gebruik met kinderen erg handig is.
Maar wat maakt een mamafiets dan zo nuttig voor moeders? Een aantal zaken:
- Zo is er een mogelijkheid om het stuur vast te zetten. Dit is erg handig voor als je de fiets even stil zet om je kind in of uit z’n kinderstoeltje te tillen. Met gewone fietsen – waarmee je het stuur niet vast kunt zetten – loop je het risico dat die topzwaar wordt, het stuur omklapt en je fiets (met kind en al) omvalt.
- Ook beschikt een goede mamafiets over een dubbele standaard. Om dezelfde reden als hierboven: zodat je fiets stabiel stil staat als je het ding met kinderen en/of boodschappen aan het volladen bent.
- Het stuur is iets breder en de instap (tussen het stuur en het zadel) is iets ruimer. Hierdoor kan je zelf beter zitten en is op- en afstappen makkelijker, zonder dat je je nek breekt over het fietsstoeltje.
Mijn exemplaar
Vriendin Manon en ik hebben zo goed als alle babyspullen hetzelfde gekocht. We hebben gewoon dezelfde smaak en zijn veelal op zoek naar producten in dezelfde prijsklasse. Toen zij dan ook de Batavus Mambo deluxe kreeg, kon ik ook niet maar naar andere fietsen kijken. Ik heb het overigens wel geprobeerd hoor, maar de plaatselijke fietsenhandelaar probeerde me een dusdanig afzichtelijk exemplaar aan te smeren, dat ik al snel afhaakte en weer dromend naar de plaatjes van de zeeblauwe Mambo ging staren.
Manlief kocht een fiets en aangezien Manon zó enorm enthousiast was over die van haar, besloot ik die ook gewoon te kopen. Look no further. Het bleek inderdaad een goede keuze te zijn geweest! Ik pas er perfect op, wat ik nog nooit eerder heb meegemaakt. Meestal zijn fietsen te groot voor mij en moet ik er op en er af springen als ik stop of juist vooruit wil. Nu kan ik met mijn voeten bij de grond komen, wat handig is, omdat op- en afspringen niet makkelijk gaat met fietsstoeltje. De fiets glijdt enorm soepel over het wegdek, er zijn precies genoeg versnellingen en de fiets is inderdaad zo stevig en stabiel als werd beloofd. Hoera!
Algemene fiets-tips
Overigens nog wat tips voor iedere ouder die zin heeft om er met kind en fiets op uit te trekken:
- Bind je kind pas in een fietsstoeltje als die goed, stevig zelfstandig kan zitten. Meestal is dit pas vanaf de leeftijd van negen maanden.
- Ik wil nu niet de fietspolitie uithangen, maar fietsen met draagzak wordt erg afgeraden. Iets over vallen met kind en al en zo. Je moet er niet aan denken.
- Maak de eerste keren korte ritjes, bij voorkeur op wegen die niet te hobbelig zijn. Op die manier kan je kindje wennen aan rechtop vervoerd worden en moet het oefenen met het zelf stabiel houden van z’n hoofdje.
- Houd er rekening mee dat het voor een jong kind nog best intensief kan zijn, om inderdaad z’n eigen hoofd stabiel te moeten houden. Beperk de eerste keren de fietstochtjes dus tot het minimale en let goed op de signalen die je kind geeft. Huilt het of gaat het ongemakkelijk heen en weer wiebelen: dan lekker terug naar huis.
- Terwijl jij jezelf in het zweet aan het trappen bent, zit je kind stil in het stoeltje. Wees je er dus van bewust dat je kind het kouder heeft dan jij. Geef ‘m een lekkere dikke jas, een sjaal en een muts op. En misschien zelfs handschoentjes aan. Vooral nu het kouder wordt, is dit geen overbodige luxe!
Herfst-tochtjes
Al met al ben ik dus enorm blij met onze nieuwe fiets. Nu maar hopen dat deze herfst ons heel veel zonnige dagen met gekleurde blaadjes, een zacht briesje en warme chocolademelk toe voor ons in petto heeft. Ik weet in ieder geval zeker dat wij elke dusdanige dag met beide handen aan zullen grijpen om een fietstochtje te maken.
Heb jij een (mama)fiets?