Het huis waar ik momenteel woon met mijn man en dochter, staat op de ideale plaats vind ik. We hebben een grote tuin met kippen en een kas waarin we groente kweken. Het is aan een doodlopend laantje en ons huis is het laatste huis. Als ik op de fiets stap ben ik met vijf minuten in het centrum van ons dorp en met een kwartiertje in de stad. Ideaal!
Helaas blijft dit ideale plaatje niet zo. Door een bestemmingsplan vanuit onze gemeente zijn we gedwongen te verhuizen. Een plek zoals wij nu wonen (landelijk en toch centraal gelegen) dat is erg lastig te vinden. Dat maakt dat we gedwongen werden opnieuw een keuze te maken.
Landelijk wonen of in de stad?
Hoewel ik het zelf heerlijk vind om landelijk te wonen, is het wel zo handig om dichtbij allerlei voorzieningen te wonen, zoals een school, supermarkt, bibliotheek, kinderopvang en een leuke speeltuin. Na (heel erg) lang zoeken zijn we uiteindelijk uitgekomen bij een middenweg: een woning in een landelijk opgezette woonwijk. Er is veel groen te vinden, wat de grote tuin die we achterlaten een beetje compenseert. Maar het is ook overal dichtbij. Lenthe kan over een aantal jaren makkelijk naar school lopen/fietsen en ook de boodschappen zijn zo gehaald en dat is toch wel weer erg makkelijk.
Toch hebben we heel erg veel twijfels gehad. De voor- en nadelen waar we over hebben getwijfeld wil ik hier met jullie delen.
Voordelen landelijk wonen:
- Kinderen groeien op in de natuur.
- Je hebt ruimte bij je huis om veel huisdieren te houden en zelf groente te kweken, dat vind ik een interessante en leuke aanvulling op de opvoeding.
- Kinderen kunnen eindeloos spelen in je eigen tuin.
- Je woont in een rustige omgeving.
- Je hebt ruimte voor veel dingen. Een groot opblaaszwembad, een trampoline of een speeltoestel: het kan allemaal!
- Het is goedkoper om landelijk te wonen.
- Je ziet veel dezelfde mensen, dat geeft een vertrouwd gevoel.
- Ik heb zelf het idee dat kinderen die landelijk opgroeien ook wat veiliger en wat meer beschermd opgroeien, maar dit is slechts mijn eigen gevoel. Geen idee of dat ook daadwerkelijk zo is 😉
Nadelen landelijk wonen:
- Je zult je kinderen waarschijnlijk altijd naar alles moeten brengen vanwege de afstand. School, sportlessen, clubjes etc.
- Als je echt achteraf woont dan kan het zijn dat het niet veilig is voor je kind om buiten je eigen tuin te spelen i.v.m. voorbij razend verkeer op landelijke weggetjes.
- Het aanbod van scholen, sportlessen en clubjes is waarschijnlijk beperkt omdat er in de buurt niet heel veel aangeboden wordt.
- Middelbare school is meestal niet dichtbij.
- Spontaan met vriendjes spelen is lastiger en zal veel op afspraak moeten gebeuren. Je kinderen zijn dus voornamelijk aangewezen op hun eigen broertjes en zusjes. Dit hoeft geen nadeel te zijn als ze het leuk met elkaar kunnen vinden, maar dit gaat niet voor alle kinderen op.
- Veel dezelfde mensen: alles wat je doet gaat direct het hele dorp door.
Voordelen wonen in de stad:
- Alles is lekker dichtbij.
- Een grote diversiteit aan mensen en culturen.
- Veel verschillende scholen, clubjes, sporten, winkels, etc.
- De kans dat vriendjes in de buurt wonen op een afstand die je kind zelfstandig kan afleggen is groot.
Nadelen wonen in de stad:
- Meer gevaarlijke omgeving voor je kind om in op te groeien en grotere kans om in aanraking te komen met criminaliteit.
- Weinig groen/natuur of zoals dat zo mooi heet: ‘vrije natuur’.
- Het is duurder om in de stad te wonen.
- De kans is groter dat je geen eigen tuin hebt waar je kinderen in kunnen spelen, of een kleiner tuintje waarin niet zo veel mogelijk is.
Deze punten zijn allemaal punten waar we ons hoofd flink over gebroken hebben. We zijn dus blij dat we nu iets hebben gevonden dat aan een deel van onze eisen voldoet. We hebben besloten dat we hier sowieso blijven wonen (als we er goed kunnen aarden) tot de kinderen de basisschool hebben doorlopen. Daarna kijken we wel weer even verder!
Toch zijn dit niet de enige punten waar je rekening mee moet houden als je een plek kiest om te gaan wonen met je kroost. In ons geval (en in de meeste gevallen) ben je ook nog afhankelijk van andere zaken die een belangrijke rol spelen in je leven. Als wij landelijk wilden gaan wonen, dan zou de reistijd naar mijn werk oplopen tot 1,5 uur. Dit vond ik te veel. Dan lever ik te veel tijd in die ik anders met de kinderen door had kunnen brengen en dat wilde ik niet. Verder past mijn moeder één dag per week op Lenthe en staat zij ook vaak stand-by als Lenthe plotseling van school zou moeten worden gehaald. Het is een fijn gevoel om dit te hebben. Dus moesten we ook rekening houden met een huis dat niet te ver af staat van het huis van mijn moeder.
Al met al is het dus nog niet zo simpel om een goede woonplek te kiezen! 😉 Ik ben dus ook erg benieuwd: op wat voor plek woon jij met je kindje(s)? En wat heeft voor jou de doorslag gegeven om daar te gaan wonen?