Text Widget
Interactively incentivize team driven markets and accurate meta-services. Progressively engage cutting-edge catalysts for change after efficient potentialities. Professionally generate extensive process improvements for process-centric niche markets. Dramatically initiate end-to-end niches whereas integrated best practices. Professionally envisioneer ethical results rather than team building synergy.
Recent Works

Zoogcompressen voor zware lekkage Bevalling

Wil je na de geboorte van je baby borstvoeding geven? Dan ben je blij als je productie goed op gang komt en je genoeg melk hebt om je kind te voeden. Als je – zoals ik – na een paar dagen een productie hebt waarmee je de gehele straat kunt voeden dan is dat fijn, maar het betekent ook dat je afhankelijk bent van goede zoogcompressen: weinig charmante ‘koffiepads’ die je in je (voedings)bh stopt. Deze vangen de melk op die je borsten lekken. Vaak gebeurt dit tussen voedingen door als de druk hoger wordt, maar ook tijdens het voeden. De borst waaruit niet gedronken wordt, lekt dan gezellig mee. Hoe kies je goede zoogcompressen en waar moet je op letten?

Wegwerpzoogcompressen

Op de foto hierboven van links naar rechts: Wasbare zoogcompres van Little Lamb, voorgevormd zoogcompres van Natusan en huismerk zoogcompres van DIO.

Allereerst, je hebt wegwerpzoogcompressen en wasbare zoogcompressen. De meeste vrouwen kiezen voor de wegwerp variant. Dat heb ik zelf in het begin ook gedaan. Wegwerpzoogcompressen zijn er van veel verschillende merken. Bijna elke drogist heeft ze van het huismerk, maar ze worden ook door duurdere merken aangeboden, zoals Philips Avent, Medela en Natusan. Ben je net als ik een ‘zware lekker’? Dan heb je aan de zoogcompressen van het huismerk waarschijnlijk niet voldoende. Ze zijn dun, lopen snel vol en lekken daarna door. Gevolg: natte cirkels in je shirt ter grootte van eierkoeken, charming!

Welke zoogcompressen moet je dan wel hebben? Ik vond de zoogcompressen van Natusan (30 stuks / € 3) erg prettig. Die vangen heel veel op en zelfs als ze vol zitten, lekken ze niet snel door. Ze zijn wat duurder dan zoogcompressen van huismerk (30 stuks / €2), maar ze zijn het meer dan waard. Voor mij was dit eigenlijk de enige goede optie. Ook over de zoogcompressen van Medela (30 stuks / € 5,50) heb ik veel goede verhalen gehoord, maar ik heb ze zelf (nog) niet gebruikt.

Wasbare zoogcompressen
Als je veel lekt, dan verbruik je waarschijnlijk ook veel zoogcompressen. Ik voelde me vaak een beetje schuldig over de vervuiling die het kersverse moederschap met zich meebracht. Naast die bergen luiers die ik weggooide, gooide ik dagelijks ook vele volgelekte zoogcompressen weg. Daarom heb ik ook wasbare zoogcompressen aangeschaft.

Wasbare zoogcompressen (meestal van bamboe) heb je ook van veel verschillende merken, bijvoorbeeld Little Lamb (10 stuks / € 23,95), Myllymuksut (2 stuks / €5,25) en Imse Vimse (2 stuks / €4,25). Wasbare zoogcompressen moet je eerst een aantal keer wassen voor ze optimaal kunnen absorberen. Maar helaas, het hielp bij mij niet voldoende. In de eerste maanden lekte ik er dwars doorheen en was het absoluut geen optie voor mij. Alleen als back-up achter mijn Natusan zoogcompres. Pas na ongeveer 8 maanden, toen mijn productie gestabiliseerd was, kon ik ze gebruiken. Toen vond ik ze wel erg fijn! Je voelt ze niet zitten en als ze vochtig worden voelen ze niet koud aan.

Bij een volgende zwangerschap zou ik ook graag de Lilypadz eens uitproberen. Dit zijn siliconen zoogcompressen die je tepels dichtdrukken, waardoor ze niet lekken. Je zou er zelfs lekvrij mee kunnen slapen!

‘Je hebt daar eh… iets.’
Het nadeel van veel zoogcompressen is dat je ze goed ziet zitten onder een strak shirt. Je ziet dan twee van die ronde schijven zitten, wat niet zo mooi staat. De zoogcompressen van Natusan zijn voorgevormd en hebben een soort ‘tepelvorm’ er in. Daardoor zie je ze bijna niet zitten, wat ik zelf erg prettig vond. Ook de wasbare bamboe zoogcompressen van Little Lamb en de Lilypadz zijn onzichtbaar onder je shirt, wel zo fijn!

Tips om doorlekvrij door het leven te gaan:
– Zorg dat je altijd voldoende zoogcompressen op voorraad hebt en dat je altijd een paar setjes én een schoon shirt bij je hebt onderweg.
– Lek je ’s nachts gigantisch door? Knip een kraamverband in twee stukken en plak die in je bh. Richt het afgeknipte kantje naar boven.
– Slaap je ’s nachts liever zonder bh? Vouw een dikke handdoek dubbel en leg die op borsthoogte.

Meer weten?
Meer over zoogcompressen.
Meer over wasbare zoogcompressen.


Esther is 27 jaar oud, getrouwd met Emiel en sinds juni 2014 moeder van haar dochter Lenthe. In het dagelijks leven werkt ze als webredacteur, waar ze zich heerlijk kan uitleven in tekst en beeld. In juni 2016 verwacht ze haar tweede kindje. Sinds ze moeder is, schrijft ze ook graag over kinderen en alles wat daar bij komt kijken.

Reacties

 1. Michelle zegt: juli 9, 2015 at 7:18 am

  Fijn artikel! Ik vond zelf de wegwerpcompressen van difrax fijn, zitten prettig en zie je niet zitten

 2. Ik heb alleen ervaring met de kompressen van de Hema. Tijdens mijn zwangerschap lekte ik enorm veel, als ik zo’n pad gebruikte, was tenminste niet alles nat. Borstvoeding is uiteindelijk niet gelukt, maar voor bij een volgende houd ik deze informatie in mijn achterhoofd.

 3. Ik heb gelukkig nooit veel lekkage problemen gehad. Ik moest er vooral aan denken wanneer ik ging voeden, want dan ging de andere kant vrolijk mee doen. Ik gebruikte dan spuugdoekjes, of hydrofieldoeken. Die laatste gebruikte ik ook ’s nachts. Maar met 4 of 5 maanden hield het echte lekken bij mij op en heb ik niks meer gebruikt. Ik ben er niet rouwig om geweest. 😉

  Zelf vond ik de “tepel-maandverbandjes” fijn met een plakstrip er achter zodat ze op hun plek blijven zitten in de bh.

 4. Mariska zegt: juli 11, 2015 at 7:33 pm

  Ik heb vorige week wasbare zoogcompressen gekocht van Imse Vimse. Ik ben nu 32 weken zwanger en lek soms druppels (echt, de eerste keer wist ik niet wat me overkwam! – geen idee dat je al melk kon produceren voor de geboorte…). Deze wasbare zitten super fijn en je ziet ze ook niet zitten. Ben benieuwd hoe lekbestendig ze blijken als het zware werk begint 🙂

  • Ja daar hoor je inderdaad nagenoeg niks over he! Ik schrok me rot toen ik rond jouw termijn inderdaad ook begon te lekken. Laat je ons weten wat je van de wasbare vindt als het zware werk begint? Succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *