Text Widget
Interactively incentivize team driven markets and accurate meta-services. Progressively engage cutting-edge catalysts for change after efficient potentialities. Professionally generate extensive process improvements for process-centric niche markets. Dramatically initiate end-to-end niches whereas integrated best practices. Professionally envisioneer ethical results rather than team building synergy.
Recent Works

Foto’s en filmpjes van je bevalling: ja of nee? Bevalling

Mijn bevalling was een van de meest emotionele momenten van mijn leven. Het was pijnlijk en geweldig tegelijkertijd en met zekerheid één van de stoerste en heftigste dingen die ik ooit gedaan heb. Tijdens het gehele proces was ik enorm in mezelf gekeerd. Ik heb alles heel helder meegemaakt en ook weer niet. Achteraf merk ik dat de beleving in mijn hoofd heel anders is dan bij Emiel. Gelukkig heeft mijn man de verloskundige van tevoren geïnstrueerd om filmbeelden te maken van de bevalling. Dit hadden we van tevoren zo besproken. Doordat de verloskundige dit op zich heeft genomen, heb ik nu een reeks filmpjes die ik regelmatig snotterend terug zit te kijken. Ik ben zó blij dat ik die beelden heb! Ook zijn er een aantal foto’s gemaakt. Het blijft bijzonder om dit terug te kijken.

 

De keuze is aan jou

Hoewel ik erg blij ben met het beeldmateriaal dat ik aan mijn bevalling heb overgehouden, is het niet iets waar iedereen zich prettig bij voelt. De één wil misschien elke minuut terug kunnen kijken, terwijl de ander het liever houdt bij de beelden in haar hoofd. Het belangrijkste is uiteraard om te doen waar jij je fijn bij voelt.

Hoe pak je het aan?

Als je besluit dat je wél graag foto- en/of filmmateriaal van je bevalling wilt hebben, dan is het belangrijk om daar voorbereidingen voor te treffen. Onderstaande punten zijn belangrijk om afspraken over te maken:

 • Wie gaat er filmen? Je partner kan dit doen, maar misschien vind je het prettiger als hij jou tijdens de bevalling kan steunen en hij geen andere taken heeft die hem hiervan afleiden. Uiteraard is het ook de vraag of je partner deze taak op zich wíl nemen.
 • Wil je liever iemand anders laten filmen? Vraag dan vooraf of de verloskundige of bijvoorbeeld een assistent hiertoe bereid is. Bij mijn bevalling was een stagiaire aanwezig en zij heeft de taak van het filmen op zich genomen.
 • Bespreek tijdig met de verloskundige je wensen en maak afspraken over wie wat gaat doen. Zo voorkom je dat je er na je bevalling achterkomt dat er geen filmmateriaal is omdat iedereen dacht dat iemand anders het op zou pakken.
 • Als er niemand is die de rol van het filmen op zich kan of wil nemen, dan kun je ook een statief plaatsen met de camera er op. Wel van tevoren even goed checken dat de camera goed gericht staat, zodat je niet achteraf met uren materiaal zit van de witte jas van de verloskundige.
 • Maak ook afspraken over wat je wel en niet gefilmd wilt hebben. Ik wilde graag de daadwerkelijke geboorte gefilmd hebben, maar wel op zo’n manier dat ik niet de gordijnen dicht hoef te doen als ik de beelden bekijk. Ik had als richtlijn dat ik de beelden ook graag aan familie wilde kunnen laten zien. Dus geen beelden ‘recht van voren’, maar alleen netjes van de zijkant.
 • Logisch, maar o zo belangrijk: zorg ervoor dat je materiaal tijdig klaar staat. Zorg voor een goed fototoestel. Laad je camera tijdig op en controleer regelmatig of de batterij nog vol is. Zorg eventueel voor een extra accu.

Foto's en filmpje tijdens de bevalling

Bevallingsfotograaf

Mocht je wel graag mooie beelden van je bevalling willen hebben, maar heb je geen zin om het zelf te regelen? Dan is een bevallingsfotograaf misschien iets voor jou. Een bevallingsfotograaf is tijdens je bevalling aanwezig (no shit, Sherlock!) en zorgt ervoor dat alle mooie momenten worden vastgelegd. Een voordeel is dat je professionele beelden hebt, maar je moet het wel prettig vinden dat er een ‘vreemde’ bij je bevalling aanwezig is. De meeste bevallingsfotografen kiezen er daarom voor om een uitgebreid kennismakingsgesprek vooraf te hebben, zodat je je op je gemak voelt bij elkaar.

Vervolgens bel je de fotograaf op het moment dat je weeën serieus worden. Zij kan er dan voor zorgen dat ze op tijd bij je is om alle belangrijke momenten vast te leggen.

Heb jij film- of fotobeelden van jouw bevalling?


Esther is 27 jaar oud, getrouwd met Emiel en sinds juni 2014 moeder van haar dochter Lenthe. In het dagelijks leven werkt ze als webredacteur, waar ze zich heerlijk kan uitleven in tekst en beeld. In juni 2016 verwacht ze haar tweede kindje. Sinds ze moeder is, schrijft ze ook graag over kinderen en alles wat daar bij komt kijken.

Reacties

 1. Hier een paar fotootjes van tijdens de bevalling en veel van net erna. Zo mooi om die heldere ogen te zien. Geen bewegend beeld, heb ik toen ook niet aan gedacht. Goed dat je mensen ervan bewust maakt hier over na te denken, want kan heel mooi zijn.

  • Veel foto’s van net erna heb ik ook! Zo gaaf om zo’n kersverse baby te zien. Ik moet ook steeds lachen als ik de opluchting op mijn eigen gezicht zie. Ik weet nog dat ik dacht: yessss, het zit er op! Ik hoef niet meer!

 2. Anneloes zegt: juli 22, 2015 at 7:56 pm

  Leuk, dat je dat helemaal zo doordacht hebt!
  Ik wilde echt geen foto’s van de bevalling zelf (sorry maar te druk bezig dan en hoe krijg je het elegant erop..), maar wel van vlak erna uiteraard. En we hebben bijvoorbeeld ook een foto van de placenta omdat dat de arts voorstelde die onze bevalling begeleidde,haha. Was een super leuke kerel die dat deed en die staat dus heel spontaan met mijn placenta op de foto! Een foto die ik zelf niet bedacht zou hebben.. 🙂

  • Haha! Wat grappig! Ik heb inderdaad ook wel uitgesproken van tevoren dat ik wel een beetje elegante foto’s wilde. In elk geval geen camera tussen mijn benen. Uiteindelijk was ik wel verrast over hoe mooi de foto’s en filmpjes nog geworden zijn! Veruit de meesten zijn geschikt om bekeken te worden door familie of vrienden. Als die er op zitten te wachten, uiteraard 😉

 3. Ik heb wat foto’s van de bevalling. Niet van het moment zelf, maar wel dat ik aan allerlei toeters en bellen lig, een paar van het persen en natuurlijk na de geboorte. Helaas wel slechter kwaliteit. Volgende keer zou ik meer foto’s willen hebben en misschien ook wat filmpjes. Verwijderen kan altijd nog!

  • Helemaal mee eens! Ik heb ook achteraf meerdere dingen gewist waarvan ik dacht: ehh het is beter als dit niet bestaat. En de mooie beelden koester ik 🙂

 4. Ik heb bij mijn bevalling een professionele fotografe gehad. Voor haar haar eerste bevalling die ze fotografeerde en voor mij mijn laatste bevalling. Ze heeft super mooie foto’s gemaakt en ik heb een hele mooie herinnering van hoe het was zo de laatste keer bevallen. De fotografe heeft haar ultieme foto kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *