Text Widget
Interactively incentivize team driven markets and accurate meta-services. Progressively engage cutting-edge catalysts for change after efficient potentialities. Professionally generate extensive process improvements for process-centric niche markets. Dramatically initiate end-to-end niches whereas integrated best practices. Professionally envisioneer ethical results rather than team building synergy.
Recent Works

Foto’s en filmpjes van je bevalling: ja of nee? Bevalling

Mijn bevalling was een van de meest emotionele momenten van mijn leven. Het was pijnlijk en geweldig tegelijkertijd en met zekerheid één van de stoerste en heftigste dingen die ik ooit gedaan heb. Tijdens het gehele proces was ik enorm in mezelf gekeerd. Ik heb alles heel helder meegemaakt en ook weer niet. Achteraf merk ik dat de beleving in mijn hoofd heel anders is dan bij Emiel. Gelukkig heeft mijn man de verloskundige van tevoren geïnstrueerd om filmbeelden te maken van de bevalling. Dit hadden we van tevoren zo besproken. Doordat de verloskundige dit op zich heeft genomen, heb ik nu een reeks filmpjes die ik regelmatig snotterend terug zit te kijken. Ik ben zó blij dat ik die beelden heb! Ook zijn er een aantal foto’s gemaakt. Het blijft bijzonder om dit terug te kijken.

 

De keuze is aan jou

Hoewel ik erg blij ben met het beeldmateriaal dat ik aan mijn bevalling heb overgehouden, is het niet iets waar iedereen zich prettig bij voelt. De één wil misschien elke minuut terug kunnen kijken, terwijl de ander het liever houdt bij de beelden in haar hoofd. Het belangrijkste is uiteraard om te doen waar jij je fijn bij voelt.

Hoe pak je het aan?

Als je besluit dat je wél graag foto- en/of filmmateriaal van je bevalling wilt hebben, dan is het belangrijk om daar voorbereidingen voor te treffen. Onderstaande punten zijn belangrijk om afspraken over te maken:

  • Wie gaat er filmen? Je partner kan dit doen, maar misschien vind je het prettiger als hij jou tijdens de bevalling kan steunen en hij geen andere taken heeft die hem hiervan afleiden. Uiteraard is het ook de vraag of je partner deze taak op zich wíl nemen.
  • Wil je liever iemand anders laten filmen? Vraag dan vooraf of de verloskundige of bijvoorbeeld een assistent hiertoe bereid is. Bij mijn bevalling was een stagiaire aanwezig en zij heeft de taak van het filmen op zich genomen.
  • Bespreek tijdig met de verloskundige je wensen en maak afspraken over wie wat gaat doen. Zo voorkom je dat je er na je bevalling achterkomt dat er geen filmmateriaal is omdat iedereen dacht dat iemand anders het op zou pakken.
  • Als er niemand is die de rol van het filmen op zich kan of wil nemen, dan kun je ook een statief plaatsen met de camera er op. Wel van tevoren even goed checken dat de camera goed gericht staat, zodat je niet achteraf met uren materiaal zit van de witte jas van de verloskundige.
  • Maak ook afspraken over wat je wel en niet gefilmd wilt hebben. Ik wilde graag de daadwerkelijke geboorte gefilmd hebben, maar wel op zo’n manier dat ik niet de gordijnen dicht hoef te doen als ik de beelden bekijk. Ik had als richtlijn dat ik de beelden ook graag aan familie wilde kunnen laten zien. Dus geen beelden ‘recht van voren’, maar alleen netjes van de zijkant.
  • Logisch, maar o zo belangrijk: zorg ervoor dat je materiaal tijdig klaar staat. Zorg voor een goed fototoestel. Laad je camera tijdig op en controleer regelmatig of de batterij nog vol is. Zorg eventueel voor een extra accu.

Foto's en filmpje tijdens de bevalling

Bevallingsfotograaf

Mocht je wel graag mooie beelden van je bevalling willen hebben, maar heb je geen zin om het zelf te regelen? Dan is een bevallingsfotograaf misschien iets voor jou. Een bevallingsfotograaf is tijdens je bevalling aanwezig (no shit, Sherlock!) en zorgt ervoor dat alle mooie momenten worden vastgelegd. Een voordeel is dat je professionele beelden hebt, maar je moet het wel prettig vinden dat er een ‘vreemde’ bij je bevalling aanwezig is. De meeste bevallingsfotografen kiezen er daarom voor om een uitgebreid kennismakingsgesprek vooraf te hebben, zodat je je op je gemak voelt bij elkaar.

Vervolgens bel je de fotograaf op het moment dat je weeën serieus worden. Zij kan er dan voor zorgen dat ze op tijd bij je is om alle belangrijke momenten vast te leggen.

Heb jij film- of fotobeelden van jouw bevalling?


Esther is 27 jaar oud, getrouwd met Emiel en sinds juni 2014 moeder van haar dochter Lenthe. In het dagelijks leven werkt ze als webredacteur, waar ze zich heerlijk kan uitleven in tekst en beeld. In juni 2016 verwacht ze haar tweede kindje. Sinds ze moeder is, schrijft ze ook graag over kinderen en alles wat daar bij komt kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *