Tot aan het derde trimester van mijn zwangerschap vlogen Maran en ik regelmatig. Het leek ons dan ook leuk om ook met baby gewoon op reis te gaan. Dat is er helaas niet van gekomen. Heel eerlijk gezegd keken we er toch wel tegenop om met zo’n uk met het vliegtuig te reizen. Verder weg dan Nederland zijn we in het eerste levensjaar van onze zoon dan ook niet geweest. Niet erg, want ook in eigen land kan het erg leuk zijn om vakantie te vieren. Hoe dan ook: zoonlief heeft inmiddels zijn eerste verjaardag gevierd en de eerste keer dat wij met hem naar het buitenland willen reizen staat op de planning. Daar wilde ik voorafgaande veel over uitzoeken, dus dat heb ik gedaan. Doe er je voordeel mee, of niet.
Voorbereiding
- Kinderen onder de twee jaar, mogen voor een fractie van de prijs van een volwassene met het vliegtuig mee reizen. Voorwaarde is dan wel dat ze op schoot zitten. Houd hier rekening mee.
- Per luchtvaartmaatschappij kunnen de regels met betrekking tot het reizen met een jong kind nogal verschillen. Bekijk de website van jouw luchtvaartmaatschappij eens om te zien wat voor jullie van toepassing is.
- Voorheen was je handbagage alleen voor een roller-deodorant, een Labello en een iPad, nu moet je zorgen dat je de beschikbare tas volledig vollaad met zooi die je kind nodig kan hebben. Denk aan: extra luiers (je weet nooit hoeveel vertraging je hebt), genoeg voedingen en drinken om een hele tijd te overbruggen, speelgoed in alle soorten en maten om je kind te entertainen als die in het vliegtuig op schoot zit, schone (warme) kleding voor ongelukjes en/of als het koud is in het vliegtuig en eventueel een tablet vol met filmpjes van Peppa Pig, TikTak en de Teletubbies. Ook een aanrader: neusspray voor tijdens het opstijgen.
- Bedenk of je een buggy aan wilt schaffen. Zoals ik eerder heb uitgelegd, mogen kinderwagens niet mee tot aan de gate. Je kunt ervoor kiezen om je kinderwagen in te checken en vervolgens je kind in een draagzak te doen. Zelf lijkt een buggy mij handiger om mee te nemen op vakantie, aangezien er ook nogal eens wordt gegooid met bagage (en dus ook jouw peperdure kinderwagen).
- Geef bij het personeel aan dat je met een baby of dreumes vliegt en dat je je aanbevolen houdt als er een plekje extra vrij zou komen. Je weet maar nooit, nee heb je, ja kun je krijgen.
Tijdens de vlucht
- Bij het opstijgen en tijdens het dalen kan je druk op je oren ervaren. Kinderen hebben dit ook, maar weten niet dat slikken kan helpen. Geef je kind vlak voor het opstijgen wat neusspray om de luchtwegen schoon te maken. Hierdoor schijnt de druk op de oortjes kleiner te worden.
- Verder is het slim om je kind tijdens het stijgen of dalen een flesje of de borst te geven. Je kind een speentje geven wil ook nog wel eens helpen.
- Houd je kind lekker tegen je aan, misschien wil die wel slapen. Dat zou de meest ideale situatie zijn.
- Zorg verder dat je directe toegang hebt tot je tas met daarin alle spullen waar je je kind me af zou kunnen leiden. Zoals hierboven beschreven: zorg dat je goed voorbereid bent en tover één voor één alles uit je tas om je kind te entertainen.
- Laat je kind, voor zover dat gaat, wat bewegen in het vliegtuig. Kan die al lopen, wandel dan eens het middenpad op en af.
- Blijf zelf rustig. Je kind merkt het als je gestrest bent en zal dan zelf ook eerder angstig worden.
- Is je kind nog gezellig, laat hem dan even leuk lachen naar je voor- achter- en zijburen. Dan heeft ‘ie vast puntjes gescoord voor als die eventueel later gaat schreeuwen.
- Mocht je kind inderdaad heel verdrietig zijn en het op het huilen zetten, bedenk je dan dat je niet de eerste ouder bent die dit overkomt. Ja, het is rot. En ja, andere mensen hebben last van het geschreeuw van je kind. Maar je doet je best en het vliegtuig gaat ooit weer naar beneden en dan is iedereen weer vrij om te gaan en staan waar die wil. Adem in, adem uit.
- Stewards en stewardessen zijn er om je te helpen. Natuurlijk kunnen ze niet de gehele vlucht je baby in slaap wiegen, maar misschien hebben zij extra tips om je kindje rustig te krijgen. Spreek dus gerust iemand van het personeel aan voor eventuele hulp.
Wat ik van vriendinnen hoor die al eens met nageslacht met het vliegtuig op pad zijn geweest, is dat het meestal wel mee is gevallen. Soms waren er verhalen over een iets verdrietig kind, maar over het algemeen zijn het – gelukkig – de positieve verhalen die de overhand hebben. Over een tijdje zal ik het zelf ervaren. Behalve bovenstaande tips, waar moet ik nog meer echt aan denken?