Text Widget
Interactively incentivize team driven markets and accurate meta-services. Progressively engage cutting-edge catalysts for change after efficient potentialities. Professionally generate extensive process improvements for process-centric niche markets. Dramatically initiate end-to-end niches whereas integrated best practices. Professionally envisioneer ethical results rather than team building synergy.
Recent Works

De kerstboom en de baby Huishouden

De meest gezellige tijd van het jaar komt er wat mij betreft weer aan. De kerstboom kan van de zolder gesleept worden en na het stof van de ballen geblazen te hebben, kunnen ze weer netjes in de boom. Tot vorig jaar maakte ik er ieder jaar even een speciaal momentje van. Ik draaide een kerst-cd (vorig jaar was het de Frozen soundtrack, sorry), zorgde voor een dampende mok chocolademelk en ging aan de slag. Een uur zwoegen later zag ons huis er dan weer heerlijk sfeervol uit en kon het grote genieten beginnen. Dit jaar is het echter anders. Mijn brave newborn die vanuit zijn box nog net zijn mobile kon zien hangen, is veranderd in een ondernemende dreumes met grijpgrage handjes. Omdat ik als de doods ben dat mijn kleine meneertje de kerstboom inclusief alle – met zorg over de jaren bij elkaar verzamelde – glazen kerstballen over zich heen trekt, ben ik er nog niet aan begonnen. Het ding überhaupt niet opzetten, is geen optie. Ik ben dus eens op zoek gegaan naar tips om de kerstboom toch wel op te zetten, maar dan zo veilig mogelijk voor eventuele stuiterende dreumessen.

  • Zet je kerstboom op een tafeltje. Hoe hoger, hoe beter. Al zorgt ook deze voorzorgsmaatregel alleen er helaas niet voldoende voor dat zowel de boom als je kind veilig zijn. Je zult meer moeten doen.
  • Hang onderaan de boom alleen plastic ballen op. Als je kind in al z’n nieuwsgierigheid een kerstbal uit de boom vist, is dit in ieder geval een plastic variant en kan die zich hier niet aan bezeren. Nog een extra tip: zorg ervoor dat ze ook niet volgeplakt zijn met glitters. Ik vind het namelijk niet echt een prettig idee dat mijn kind later een mond (of oog) vol glitters heeft.
  • Bind de kerstboom bij voorkeur ergens aan vast. Een touwtje rond het midden spannen en die vastmaken aan een verwarmingsbuis of iets dergelijks zou perfect zijn. Dan kan die in ieder geval niet omver klappen.
  • Er bestaan tegenwoordig ook kerstbomen die je ondersteboven aan het plafond kan hangen. Persoonlijk vind ik dat niks, maar mocht je dat wel tof vinden: een super goed idee voor als je te dealen hebt met nieuwsgierige kinderen.
  • Je zou ook nog de box kunnen gebruiken als veiligheidshek rondom de kerstboom. Gaat misschien een beetje ver, maar als je echt al het andere hebt geprobeerd en niets helpt om je uk op een afstandje te houden…

Hoewel de meest belangrijke tip blijft dat je je kind in de gaten moet houden en moet leren dat ‘ie niet in de buurt van het gevaarte mag komen. Of in het beste geval alleen om te kijken. Kinderen zijn nu eenmaal nieuwsgierig en een boom in het midden van de woonkamer met gekleurde lichtjes, ballen en slingers schreeuwt natuurlijk om nader onderzoek. Leer je kind dan ook goed dat een kerstboom is om naar te kijken, en niet om aan te zitten. Zeg ‘nee’ als die toch een bal aanraakt en pak je kind op en zet ‘m weg als die het toch vaker probeert. Laat je kind bij voorkeur ook niet alleen in de kamer met de kerstboom, een ongeluk zit in een klein hoekje. En heel misschien heb je wel een kind dat helemaal geen behoefte heeft om fanatiek aan de boom te schudden. Dat zou schelen!

Heb jij de kerstboom al opgezet? En zo ja: wat zijn goede tips in combinatie met rondrennende kinderen?


Betty is 29 jaar oud en geboren en getogen Amsterdamse. Ze is getrouwd met Maran en in september 2014 bevallen van haar zoontje Nim. Inmiddels is ze zwanger van haar tweede: een dochter. Betty is opgeleid tot leerkracht in het basisonderwijs, maar werkt sinds haar zwangerschap niet meer als juf. Naast haar hbo-opleiding, heeft ze ook een cursus ‘gewichtsconsulent’ en ‘freelance schrijver’ gevolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *